Iran, avertisment pentru Arabia Saudită şi EAU: Ştiţi ce furtună poate crea naţiunea iraniană

Mihai Ciobanu |
Data publicării:

Gardienii Revoluţiei au avertizat vineri Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) să respecte 'liniile roşii' stabilite de Iran, pentru a nu se confrunta cu răzbunarea acestuia, după atacul produs sâmbătă în oraşul iranian Ahvaz, survenit pe fondul presiunilor exercitate de SUA şi de aliaţii lor din Golf pentru reducerea influenţei regionale a Teheranului, transmite Reuters. 

Iranul acuză aceste două state din zona Golfului că i-au finanţat pe cei cinci autori ai atacului de sâmbătă, în care au fost ucise 25 de persoane, printre care 12 membri ai Gardienilor Revoluţiei. Arabia Saudită şi EAU au negat însă orice implicare. 'Dacă veţi încălca liniile noastre roşii, şi noi le vom încălca în mod sigur pe ale voastre. Ştiţi ce furtună poate crea naţiunea iraniană', a declarat comandantul adjunct al Gardienilor Revoluţiei, generalul de brigadă Hossein Salami, citat de agenţia Fars. 

'Încetaţi să creaţi comploturi şi tensiuni. Nu sunteţi invincibili. Staţi într-o casă de sticlă şi nu puteţi face faţă răzbunării naţiunii iraniene (...) Noi am arătat reţinere', a afirmat generalul Salami, adresându-se credincioşilor prezenţi la rugăciunea de vineri la Teheran. 

El a cerut, de asemenea, Statelor Unite 'să pună capăt susţinerii teroriştilor, altfel vor plăti preţul'

Iranul a acuzat Statele Unite de sprijin pentru atacatorii de la parada militară de la Ahvaz, însă Washingtonul a negat că ar fi avut informaţii prealabile despre incident. Gardienii Revoluţiei au promis sâmbătă o răzbunare 'mortală şi de neuitat' pentru atacul de la Ahvaz. Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită sunt rivali ireconciliabili în Orientul Mijlociu, unde sprijină părţi opuse în conflictele din Siria şi Yemen. 

Tot vineri, un cleric iranian de rang înalt a declarat că bazele americane din regiune nu vor fi în siguranţă dacă Washingtonul va căuta o confruntare cu Teheranul. 'Dacă America face ceva greşit, bazele lor din jurul Iranului nu vor mai fi sigure', a spus ayatollahul Mohammad Ali Movahedi Kermani, predicatorul interimar pentru rugăciunea de vineri de la Teheran, citat de agenţia de presă Mizan. El nu a făcut alte precizări, dar Reuters aminteşte că Teheranul a avertizat în trecut SUA să evite orice confruntare militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel