Irakul va cumpăra 12 avioane JF-17 Thunder din Pakistan

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
JF-17 Thunder, sursă foto: Ministerul Apărării din Pakistan via WallpaperSafari
JF-17 Thunder, sursă foto: Ministerul Apărării din Pakistan via WallpaperSafari

Mai multe surse mass-media pakistaneze au informat la sfârșitul săptămânii trecute că Irakul urmează să achiziționeze din Pakistan 12 avioane de luptă JF-17 Thunder Block III.

Vânzarea aeronavelor a fost deja aprobată de cele două guverne, iar luna viitoare se preconizează semnarea acordului oficial la Islamabad. Guvernul irakian a aprobat suma de 664 milioane USD pentru cele 12 avioane, ceea ce înseamnă că o aeronavă  JF-17 Thunder Block III de generația 4+ va fi cumpărată la un preț de 55 milioane USD.

Potrivit publicației pakistaneze Nation, Irakul este a treia țară care va cumpăra avioane de luptă de acest tip din Pakistan, după Argentina cu 12 aparate și Nigeria cu trei, acestea din urmă fiind deja transferate forțelor aeriene nigeriene în cursul anului 2021.

 

JF-17 Thunder, produs în comun de Pakistan și China

 

Avionul de luptă multirol JF-17 Thunder este produs în comun de Pakistan și China, aeronava fiind operațională din 2007. Versiunea Block 3 este cea mai avansată, producția începând din decembrie 2020. Îmbunătățirile vizează radarul, avionica, contramăsurile electronice, armele și motorul care a devenit mai puternic.

Aparatul intră în categoria avioanelor ușoare de luptă cu o masă maximă la decolare de aproape 12.800 kg din care 3.600 kg muniții, care pot fi atașate pe maxim șapte puncte de prindere. Folosește rachete aer-aer, inclusiv cu rază lungă de acțiune de 200 km (PL-15), rachete aer-sol, inclusiv de tipul Ra'ad-II cu o bătaie de 600 km dezvoltate de Pakistan și intrate în înzestrare din 2020, rachete anti-navă și bombe.

Forțele Aeriene irakiene sunt înzestrate cu 26 avioane multirol F-16 și 21 de avioane sprijin aerian apropiat (CAS - close air support) Su-25. La acestea se adaugă 10 avioane subsonice ușoare L-159 pentru atac.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel