Irakul doreşte o prezenţă militară americană continuă pe teritoriul său

Eduard Pascu / 20 noi 2020 / 08:51
Generalul Kenneth McKenzie
Generalul Kenneth McKenzie

În pofida reducerii prezenţei militare a SUA în Irak, Bagdadul doreşte menţinerea în continuare a forţelor americane pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic, a declarat joi şeful comandamentului militar american în Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, relatează AFP.

Prezenţa continuă a armatei americane în Irak a permis reducerea cu succes a activităţilor Iranului şi ale grupării Stat Islamic (SI), a dat asigurări generalul Kenneth McKenzie în cadrul uni conferinţe online a comitetului naţional privind relaţiile americano-arabe, transmite Agerpres.

Armata iraniană şi-a redus recent atacurile în speranţa că guvernul irakian ''ne cere să părăsim Irakul'', a precizat oficialul american. Totuşi, Bagdadul ''a indicat clar disponibilitatea de a-şi menţine parteneriatul cu Statele Unite şi coaliţia militară internaţională pentru a continua lupta noastră împotriva ultimelor elemente ale SI'', a adăugat el.

Gruparea Stat Islamic are încă aproximativ 10.000 de adepţi în regiunea Irakului şi a Siriei şi rămâne o ameninţare reală, a menţionat de asemenea Kenneth McKenzie.

Preşedintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a ordonat reducerea efectivelor militare americane din Afganistan şi Irak până la jumătatea lunii ianuarie, a anunțat Christopher Miller, secretarul interimar al Apărării.

Numărul forțelor americane din Afganistan va fi redus de la 4.500 la 2.500 înainte ca Trump să-și încheie mandatul, iar în Irak, efectivele vor fi reduse de la 3.000 la 2.500.

Trump amenința că va retrage complet aceste forțe până la Crăciun, potrivit Reuters.

Citește și: Generalul Frank McKenzie va fi noul comandant al operațiunilor SUA în Orientul Mijlociu

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy