Iordania a fost acuzată la ONU că a vândut drone forțelor mareșalui Khalifa Haftar

Eduard Pascu |
Data publicării:

Guvernul Acordului Național din Libia (GNA) a acuzat Iordania că a vândut forțelor conduse de mareșalul Khalifa Haftar drone fabricate în China, transmite Janes.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, care a fost făcută publică la 4 aprilie, ministrul afacerilor externe al GNA, Mohamed Siala, s-a plâns că mai multe state străine furnizează forțelor mareșalului Khalifa Haftar „toate tipurile de arme”, lucru care contravine embargoului asupra armelor impus de Consiliul de Securitate al ONU.

"Una dintre aeronavele folosite în atacul asupra orașului Tripoli și asupra orașelor din vestul Libiei este drona de fabricație chineză Wing Loong, pe care mareșalul Haftar a adus-o recent din Iordania", a spus Siala. "Conform informațiilor disponibile, dronele au fost vândute Iordaniei în scopul protejării frontierei respectivei țări. Cu toate acestea, dronele sunt acum folosite în afara granițelor sale după ce au fost livrate forțelor Haftar, într-o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate."

El a adăugat că UAV-urile iordaniene au fost livrate pe aeroportul Baninah (Benina) din Benghazi la bordul unui avion de marfă Il-76TD care a sosit din Amman pe 28 martie la ora 17:10.

Datele de urmărire a zborurilor arată că un Il-76TD operat de Kazahstan Jenis Air zbura din Amman spre Benghazi când transponderul său a încetat să mai transmită după ora 15:00 GMT (ora 17:00 a Libiei). Aeronava, UP-17652, a zburat în ultimele săptămâni din Emiratele Arabe Unite (Emiratele Arabe Unite) și Iordania către Libia.

Iordania nu este cunoscută ca fiind deținătoare de drone Wing Loong. Cu toate acestea, Royal Jordanian Air Force (RJAF) a achiziționat, în 2016, UAV-uri CH-4B împreună cu rachete ghidate cu laser AR-1 și bombe ghidate FT-9. Acestea sunt capabile să lovească dincolo de linia orizontului, deoarece sunt echipate cu echipamente de comunicații prin satelit.

În iunie 2019, RJAF a anunțat pe site-ul său web că vinde șase UAV-uri CH-4B.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel