Patriot, soluție de urgență: Iordania a cerut Statelor Unite să desfășoare pe teritoriul său sistemul antiaerian Patriot

Unitatea de lansare a unui sistem de rachete Patriot, operată de militari ai U.S. Army. Sursa foto: GENERAL DYNAMICS.
Unitatea de lansare a unui sistem de rachete Patriot, operată de militari ai U.S. Army. Sursa foto: GENERAL DYNAMICS.

Iordania, un aliat stabil al SUA în regiune, a cerut Washingtonului să desfășoare sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-și consolida apărarea frontierei într-un moment de tensiuni regionale și conflicte sporite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei țării, citat de Reuters.

„Am cerut părții americane să ne ajute la consolidarea sistemului nostru de apărare cu sisteme de rachete de apărare aeriană Patriot”, a declarat generalul de brigadă Mustafa Hiyari, purtătorul de cuvânt al armatei Iordaniei, pentru televiziunea de stat.

Rachetele americane Patriot au fost staționate în regatul Iurdaniei în 2013, din cauza temerilor că revoltele din Siria s-ar putea răspândi și ar putea aprinde un conflict regional.

Iordania este tot mai îngrijorată că bombardamentele necruțătoare ale Israelului în Gaza (ca răspuns la atac mortal al Hamas asupra civililor din Israel, din 7 octombrie) s-ar putea transforma într-o conflagrație mai amplă, au spus oficialii iordanieni.

Patriot, considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană din SUA, este o resursă insuficientă, raportat la cerere, aliații SUA din întreaga lume făcând solicitări pentru a primi echipamentele antiaeriene.

Mustafa Hiyari a negat informațiile de pe rețelele de socializare conform cărora Pentagonul folosea bazele iordaniene pentru a transporta unele dintre echipamente și arme din depozitele sale în Israel pentru a-și consolida apărarea în războiul său din Gaza.

Cu toate acestea, Pentagonul a folosit instalațiile militare iordaniene în ultimele luni, pe măsură ce Washingtonul și-a consolidat postura militară în regiune, au spus diplomații occidentali.

Statele Unite au trimis o prezență semnificativă navală în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni, inclusiv două portavioane, cu navele lor de sprijin și au suplimentat, cu câteva mii de oameni, numărul de trupe din regiune.

Înalți oficiali ai administrației Biden, inclusiv secretarul Apărării Lloyd Austin, au avertizat despre riscul unei escaladări majore a atacurilor asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu și că Iranul ar putea încerca să extindă războiul Israel-Hamas.

Regatul Iordaniei are sute de consilieri americani în țară și este unul dintre puținii aliați regionali care desfășoară exerciții ample cu trupele americane pe tot parcursul anului.

Armata Iordaniei este unul dintre cei mai mari beneficiari ai finanțării militare străine ale Washingtonului, cu fonduri de sute de milioane de dolari.

Regatul a cerut, de asemenea, mai mult ajutor pentru a combate dronele folosite de-a lungul graniței cu Siria, pe care Ammanul îl pune pe seama milițiilor pro-iraniene care au pus stăpânire pe sudul Siriei.

„Dronele au devenit o amenințare pe toate fronturile noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Hiyari.

De la începutul conflictului sirian în 2011, Washington a cheltuit sute de milioane de dolari pentru a ajuta Ammanul să înființeze un sistem de supraveghere avansat, cunoscut sub numele de Programul de Securitate a Frontierei, pentru a opri infiltrarea militanților din Siria și Irak. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel