Planul Medvedciuk și căderea lui Putin. Ion Petrescu: Din păcate, în estul Ucrainei, raportul de forțe e de 3 la 1 în favoarea Rusiei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați ucraineni pe front cu ocazia Crăciunului 2022. Foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei
Soldați ucraineni pe front cu ocazia Crăciunului 2022. Foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Cunoscutul analist militar Ion Petrescu se numără printre experții care consideră că o eventuală înfrângere a Rusiei în Ucraina ar echivala cu căderea președintelui rus Vladimir Putin.

În cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania, analistul Ion Petrescu a arătat că, din păcate, în prezent în Donbas raportul de forțe e de 3 la 1 în favoarea trupelor ruse de ocupație, fapt care face imposibilă retragerea rusă. El nu exclude ca evoluțiile viitoare ale luptelor să schimbe această situație și e de părere că o retragere rusă din Donbas ar echivala cu căderea politică a președintelui rus Vladimir Putin.

„Trebuie să punem punctul pe „i”. Din păcate în acest moment retragerea trupelor ruse e imposibilă. De ce? Pentru că raportul de forțe pe frontul de est din Ucraina e de 3 la 1 în favoarea Armatei ruse.

În al doilea rând o asemenea retragere ar duce la căderea lui Vladimir Putin, inițiatorul invaziei. Iar în al treilea rând, și armata ucraineană, care are încă sub arme aproximativ 1 milion de cetățeni, așteaptă întăririle care vor surveni din militarii instruiți în Germania, Franța, Polonia sau Marea Britanie”, a arătat Ion Petrescu.

Expertul se așteaptă ca în viitorul apropiat Occidentul să deblocheze noi pachete de ajutoare militare pentru Ucraina, care să includă rachete cu rază lungă de acțiune, fapt ce ar putea schimba lucrurile în favoarea Ucrainei.

 

Planul Medvedciuk: Ruperea Ucrainei pe modelul coreean

 

1. Viktor Med... (viktor-medvedciuk_85185100.jpg)

Viktor Medvedciuk, capturat de ucraineni. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Ion Petrescu a făcut și referire la celebrul plan de a impune modelul coreean în Ucraina. El a legat acest plan de numele lui Viktor Medvedciuk.

Medvedciuk este liderul partidului pro-rus Platforma Opoziție - Pentru viață, care susține invazia rusă și care a fost interzis.

Viktor Medvedciuk, este cetățean ucrainean, cunoscut ca un politician pro-rus. Presa îl numește „finul lui Vladimir Putin” (Putin este nașul fiicei mai mici a lui Medvedciuk). În Ucraina el a fost acuzat de „înaltă trădare”. Medvedciuk a fost plasat în arest la domiciliu, din care a evadat în primele zile ale invaziei ruse a Ucrainei. Pe 12 aprilie 2022, autoritățile ucrainene au anunțat că Medvedciuk a fost reținut. Ulterior a fost schimbat cu militari ucraineni capturați de trupele ruse de ocupație.

„Viktor Medvedciuk, apropiat de Putin, arestat de ucraineni și eliberat, a primit sarcina să prezinte un plan comparabil cu situația din Peninsula Coreea, unde există Coreea de Nord comunistă și Coreea de Sud capitalistă.

În cazul Ucrainei, dacă se păstrează actualele linii de demarcație între teritoriul ocupat de militarii ruși și cel apărat de militarii ucraineni, am putea asista la o Ucraină capitalistă în partea centrală și de nord-vest și o Ucraină sovietizată, cred că acesta e termenul cel mai corect, în partea de sud-est”, a precizat Ion Petrescu.

Urmărește integral analiza făcută de expertul Ion Petrescu în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, la un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia

 

Rusia neagă vehement că pune presiune în Europa pentru divizarea Ucrainei printr-o „paralelă 38” pe model coreean

 

La începutul acestui an Kremlinul a negat o afirmaţie a Kievului potrivit căruia un înalt responsabil rus a avansat ideea unui potenţial acord de pace asupra Ucrainei cu responsabili europeni. E vorba despre celebra „soluție coreeană” pe care Ucraina a acuzat că încearcă Rusia să o impună.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a afirmat la începutul lunii ianuarie, într-o declaraţie făcută televiziunilor publice din ţara sa, că Dmitri Kozak, şef adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, a avut întâlniri cu oficiali europeni în încercarea de a forţa Kievul să semneze ceea ce el a caracterizat drept un acord de pace nefavorabil Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel