Iohannis și Kamala Harris: Articolul 5 va fi implementat cu fermitate // SUA denunță crime de război ruse în Ucraina

Klaus Iohannis, președintele României și Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, aflată în vizită oficială la București. Sursă foto: Administrația Prezidențială din România
Klaus Iohannis, președintele României și Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, aflată în vizită oficială la București. Sursă foto: Administrația Prezidențială din România

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti, a declarat că diplomaţia reprezintă modalitatea de a rezolva situaţia din Ucraina, evidenţiind totodată că rubla a înregistrat valori scăzute în urma sancţiunilor aplicate Rusiei.

Preşedintele român a sublinat că, în cazul în care vor fi necesare sancţiuni suplimentare, acestea vor fi aplicate.

"Pachetul de sancţiuni a fost discutat cu SUA, şi cu NATO, cu Uniunea Europeană şi vom continua să discutăm cu aliaţii noştri. Vorbim despre partea economică, dar amândoi am arătat astăzi că suntem ferm hotărâţi să implementăm articolul 5 al NATO. Şi dacă va fi necesar să aplicăm sancţiuni suplimentare, acestea vor fi aplicate", a afirmat Iohannis. 

Kamala Harris a adăugat că Articolul 5 nu se discută iar în caz de nevoie NATO va apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat. Înaltul reprezentant american a făcut însă apel la diplomație

"De la început, SUA au încercat să se angajeze în activităţi diplomatice în mod dinamic şi, din tot ce ştim şi din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice. Am văzut acest lucru şi la conferinţa de la Munchen. Noi am menţinut activitatea noastră. Am observat de la Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Noi considerăm în continuare că diplomaţia este modalitatea de a se rezolva aceste probleme şi să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi că trebuie să existe consecinţe serioase pentru responsabilitate, în ceea ce priveşte ceea ce face Rusia. De aceea am aplicat sancţiuni importante. Bineînţeles, moneda rusă a căzut şi asta este încă o dovadă că măsurile pe care le-am luat sunt măsuri împotriva acţiunii revoltătoare a Rusiei", a arătat ea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

 

„Orice atac intenţionat asupra civililor este o crimă de război"

 

"O să repet, ne este clar că orice atac intenţionat asupra civililor este o crimă de război", a afirmat Harris, la Palatul Cotroceni, în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ea a adăugat că este "dureros" să vezi oameni nevinovaţi care trebuie să fugă din ţara lor, doar cu un rucsac în spate.

"Noi ne dăm seama de locul geografic al României şi, bineînţeles, ne uităm şi la ceilalţi aliaţi din Flancul Estic. Există potenţiale vulnerabilităţi şi de aceea, în ultimele câteva săptămâni, am întărit sprijinul nostru bazat pe nevoile care există. Când ne uităm la acţiunile lui Putin, este dureros să te uiţi la aceste lucruri, este dureros, într-adevăr, să te uiţi la oameni nevinovaţi din Ucraina care pur şi simplu nu vor decât să trăiască în ţara lor şi să îşi ducă existenţa ca ucraineni. Vor să stea la ei acasă, să vorbească limba pe care o vorbesc, să se ducă la biserica unde se duceau şi să-şi crească copiii, aşa cum au făcut generaţii înainte. Şi acum trebuie să fugă din ţara lor, milioane, doar cu un rucsac în spate", a spus vicepreşedintele SUA.

Oficialul american a făcut referire şi la bombardarea maternităţii din Mariupol, subliniind că astfel de acţiuni reprezintă "orori". A menţionat totodată că SUA sunt loiale democraţiei, chiar dacă acest lucru presupune un preţ.

"Suntem într-o situaţie cu totul deosebită, bineînţeles, noi nu suntem în Ucraina, dar suntem martori la ororile care se întâmplă acolo. Aşa că suntem angajaţi în tot ceea ce facem. Şi, într-adevăr, preşedintele a spus în discursul de la inaugurarea anului: trebuie să plătim un preţ pentru democraţie şi trebuie să fim alături de prieteni. La fel ca în viaţa personală a fiecăruia dintre noi: să fii loial prieteniilor, în baza principiilor comune şi a valorilor, uneori este greu. De multe ori nu este uşor, dar pe asta se bazează prietenia, pe valori comune, şi asta facem noi acum", a mai spus ea, citată de Agerpres.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel