Urmărește emisiunea live



Iohannis, la ONU: România este determinată să consolideze parteneriatul UE-ONU

Raluca Andrei |
Data publicării:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs, în cadrul dezbaterilor celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

"Este un an simbolic pentru România. Acum 100 de ani românii și-au îndeplinit visul de a fi într-o Românie unită. Ca stat deţinător a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019, România este determinată să consolideze parteneriatului UE-ONU. Atunci când vorbesc despre angajament nu mă refer doar la politicieni şi diplomaţi.

Trebuie să implicăm şi tinerele generaţii, reprezentanţii societăţii civile, jurnaliştii, oamenii de afaceri. Avem nevoie de toţi aceştia pentru a promova cauza multilateralismului şi a leadershipului global (...)

Avem datoria să explicam mai bine care sunt provocările actuale la adresa păcii, echităţii şi sustenabilităţii societăţilor noastre şi să vorbim mai mult despre rolul jucat de ONU în abordarea acestora. Este necesar să explicăm că ne confruntăm cu ameninţări grave la adresa securităţii, că terorismul trebuie să primească un răspuns coordonat la nivel global, că proliferarea armelor de distrugere în masă şi mijloacele lor de livrare rămân ameninţări existenţiale pentru securitatea globală. Evidenţierea acestora este necesară, dar nu suficientă.

Trebuie să le abordăm propunând soluţii clare. România acţionează în regiunea sa în acest sens. Există în continuare conflicte nerezolvate în zona extinsă a Mării Negre, care reprezintă ameninţări serioase pentru regiune şi pentru securitatea internaţională", a spus Klaus Iohannis

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

"Ca stat deţinător a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, România este determinată să consolideze parteneriatului UE-ONU. Atunci când vorbesc despre angajament nu mă refer doar la politicieni şi diplomaţi. Trebuie să implicam şi tinerele generaţii, reprezentanţii societăţii civile, jurnaliştii, oamenii de afaceri. Avem nevoie de toţi aceştia pentru a promova cauza multilateralismului şi a leadershipului global

România candidează pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021. Prin această candidatură, ne asumăm partea noastră de responsabilitate în efortul de a spori eficacitatea Consiliului. Sperăm că întreaga noastră evoluţie de până acum în cadrul ONU vă va convinge încă o dată că România este determinată să sprijine ONU în activităţile sale de promovare a păcii şi dezvoltării pentru toţi membrii săi. Pacea, dezvoltarea şi justiţia sunt piloni fundamentali ai strategiei noastre multilaterale. Ne respectăm partenerii şi ne bazăm pe dialog. Contăm pe sprijinul dumneavoastră extrem de valoros pentru candidatura noastră. România va fi un partener responsabil în promovarea agendei comune a ONU", a declarat președintele României.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel