Iohannis cere de la Chișinău consolidarea Flancului Estic în zona de sud: Marea Neagră trebuie întărită la nivelul zonei Baltice

Sursă foto: Forțele Navale Române Facebook
Sursă foto: Forțele Navale Române Facebook

Flancul estic al NATO trebuie întărit în mod echilibrat, în speţă partea sudică, mai ales spre Marea Neagră, trebuie să fie la fel de bine apărată şi întărită ca şi partea de nord a Flancului estic, din zona Baltică, a declarat miercuri, la Chişinău, preşedintele Klaus Iohannis.

"Acest război în Ucraina se poartă lângă Flancul estic al NATO, al Uniunii Europene. Noi suntem pe Flancul estic, noi suntem lângă Marea Neagră şi, cum am mai spus, ştim, între timp, că din Marea Neagră a fost lansat atacul rusesc asupra părţii sudice a Ucrainei.

Deci Marea Neagră nu este o teorie că ne trebuie o strategie, că trebuie consolidată poziţia noastră, este o concluzie care rezultă din realităţile din teren. Pe de altă parte, Flancul estic trebuie întărit într-un mod echilibrat. În speţă partea sudică, mai ales spre Marea Neagră, trebuie să fie la fel de bine apărată şi întărită ca şi partea de nord a Flancului estic, din zona Baltică.

În concluzie, pentru a satisface aceste cerinţe self evidente de pe acum, aş putea să spun, voi solicita în continuare o prezenţă aliată suplimentară şi întărită pe partea noastră a Flancului estic, asta pentru a putea să facă ceea ce ne spune doctrina NATO, că trebuie să avem o prezenţă puternică, ce descurajează", a precizat şeful statului, după întrevederea cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

El a subliniat că va afirma aceste lucruri "foarte clar" la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc săptămâna viitoare, la Bruxelles.

"Repet, nu dorim un război cu nimeni. Dar nici nu putem să tolerăm să fim slabi şi să fim atacaţi în partea vulnerabilă a Flancului estic. În concluzie, vom solicita în continuare întărirea şi creşterea capacităţii de apărare pe partea noastră de Flanc estic şi aceste lucruri le voi spune foarte clar la Summitul extraordinar NATO care va avea loc săptămâna viitoare, la Bruxelles", a afirmat Klaus Iohannis.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel