Într-o perioadă de tensiuni maxime, șeful Securității Cibernetice a Germaniei este acuzat de legături cu Rusia. Ministerul de Interne l-a demis din funcție

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Directorul agenţiei germane de securitate cibernetică (BSI) Arne Schönbohm a fost revocat din funcţie cu efect imediat, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Arne Schönbohm a fost demis după ce au apărut relatări în presă cu privire la legăturile sale cu Rusia, scrie Agerpres, care citează AFP și DPA.

Presa germană relata încă de săptămâna trecută că Arne Schönbohm ar putea fi înlocuit.

Schönbohm era președintele Biroului Federal pentru Securitatea Informatică (BSI) și se afla în centrul atenţiei deoarece mass-media menţionaseră legătura sa cu o asociaţie de consultanţă în domeniul securităţii cibernetice, fiind suspectat de contacte cu serviciile ruse de informaţii.

"Acuzaţiile bine cunoscute şi larg discutate în mass-media au afectat permanent încrederea publică necesară în neutralitatea şi imparţialitatea" preşedintelui autorităţii de vârf din Germania pentru securitate cibernetică, a indicat Ministerul de Interne.

"Acest lucru este cu atât mai adevărat în situaţia actuală de criză în ceea ce priveşte războiul hibrid rusesc", a adăugat sursa citată.

Ministerul precizează faptul că o examinare a acestor acuzaţii este în desfăşurare. "În aşteptarea încheierii acestei examinări, prezumţia de nevinovăţie se aplică în mod firesc doamnei Schönbohm", adaugă ministerul.

De mai bine de 10 ani, Schoenbohm este co-fondatorul unui grup de securitate cibernetică, care reunește experți din instituții publice și din sectorul privat. Presa germană a raportat că unul dintre membrii săi era o companie fondată de un fost agent de informații rus.

Demiterea survine într-un moment în care Germania este în alertă maximă pentru posibile acte de sabotaj ale Moscovei. După scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 construite pentru transportul gazului rusesc în Europa, această ţară a suferit pe 8 octombrie un sabotaj feroviar de amploare, pentru care unii au evocat pista rusească în contextul războiului din Ucraina.

Există o îngrijorare tot mai mare în Germania că infrastructura critică a țării ar putea fi vizată de Rusia din cauza sprijinului Berlinului pentru Ucraina în război.

Schoenbohm, în vârstă de 53 de ani, era șeful BSI din februarie 2016.

Citește și: Şeful agenției germane de securitate cibernetică, suspendat din funcţie pentru legăturile sale cu persoane apropiate de serviciile ruse de informaţii

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel