Interesele geopolitice ale Turciei în Mediterana de est | Germania: Ankara trebuie să pună capăt jocului dintre destindere şi provocare

S.I. Catalin / 13 oct 2020 / 11:21

Ministrul de externe german Heiko Maas a îndemnat marţi Turcia să se abţină de la provocări în contextul disputei legate de exploatarea zăcămintelor de gaz din estul Mediteranei, relatează Reuters şi AFP.

,,Ankara trebuie să pună capăt jocului dintre destindere şi provocare dacă guvernul (turc) este interesat de tratative, aşa cum a afirmat în mod repetat", a declarat şeful diplomaţiei germane la Berlin, înainte de a pleca într-un turneu în Cipru şi Grecia pe a cărui agendă se află şi tensiunile cu Turcia.

El a făcut totodată apel la Ankara să nu reia explorările de gaz în zone maritime controversate.

,,Dacă (Turcia) va lansa noi explorări de gaz în zonele maritime cele mai controversate din Mediterana de est, ar însemna o lovitură serioasă pentru eforturile de detensionare", a spus Heiko Maas, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana de Est, din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruc Reis.

Duminică, marina turcă a informat că nava Oruc Reis va fi din nou în Mediterana de Est "din 12 până în 20 octombrie" în zona în care s-a aflat în lunile august şi septembrie.

Tensiunile din Mediterana de est se vor afla de asemenea pe agenda summitului european de joi şi vineri de la Bruxelles.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy