Întâlnire de gradul zero la Baza 101? Cum au ajuns militari americani și ruși în aceeași bază militară

Nicolae Iordan |
Data publicării:
M2A2 Bradley - Batalionul 4, Regimentul 118 Infanterie, Echipa de luptă a Brigăzii 30 blindate - Garda Națională / Siria, 2019
M2A2 Bradley - Batalionul 4, Regimentul 118 Infanterie, Echipa de luptă a Brigăzii 30 blindate - Garda Națională / Siria, 2019

Forțele ruse prezente în Niger sunt găzduite în aceeași bază cu forțele americane, dar într-un complex separat și nu vor avea acces în această zonă până la retragerea completă a SUA din țara africană, a declarat o sursă americană.

"Rușii sunt găzduiți într-un complex separat și nu au acces la forțele, spațiul sau echipamentele americane", a spus sursa. "Continuăm să monitorizăm situația și să luăm toate măsurile necesare și prudente pentru a asigura siguranța forțelor, instalațiilor și echipamentelor americane", a continuat oficialul. Sursa a menționat că forțele ruse au sosit în urmă cu câteva săptămâni la Baza Aeriană 101, o instalație militară a Forțelor Aeriene Nigeriene, adiacentă aeroportului internațional din capitala Nigerului, Niamey.

 

Americanii se retrag după lovitura de stat din Niger. Până atunci la Baza 101 se află atât militari americani, cât și ruși

 

Pe 12 aprilie, presa de la Moscova a relatat că un grup de specialiști ruși a sosit în Niger pentru a pregăti forțele locale în lupta împotriva terorismului. În același timp, Statele Unite și autoritățile loviturii din Niger au început recent discuții pentru o "retragere ordonată" a armatei americane din țara africană. 

Retragerea militară a fost inițiată în martie, după ce un purtător de cuvânt al armatei nigeriene a declarat că guvernul de tranziție al țării, care a ajuns la putere printr-o lovitură de stat în iulie anul trecut, a reziliat acordul militar cu Statele Unite cu efect imediat. Această decizie a fost motivată de necesitatea de a apăra interesele poporului nigerian.

Pe lângă plecarea iminentă din Niger, forțele americane au părăsit Ciadul în ultimele zile, în timp ce trupele franceze au fost expulzate din Mali și Burkina Faso.

În același timp, Rusia încearcă să consolideze relațiile cu țările africane, portretizându-se ca o țară prietenoasă fără trecut colonial pe continentul negru. Același lucru face și în Orient.

2. Armata rus... (rusia-siria-putin_00523500.jpg)

Armata rusă în Siria, Orient. Rușii sunt tot mai activi în Asia și Africa. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Mali, de exemplu, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei în Africa. O forță afiliată grupului militar privat rus Wagner este desfășurată în această țară pentru a lupta împotriva jihadiștilor.

 

Relațiile dintre Rusia și SUA sunt „sub zero”

 

Rusia a descris relațiile cu Statele Unite ca fiind "sub zero", datorită ajutorului militar și financiar american acordat Ucrainei în războiul care a intrat în al treilea an.

Autoritățile nigeriene au informat administrația președintelui american Joe Biden că aproximativ 60 de militari ruși se vor afla în Niger.

După lovitură de stat, armata americană a transferat o parte din forțele sale din Niger de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din orașul Agadez. Nu este încă clar ce echipament militar american rămâne la Baza Aeriană 101.

Statele Unite au înființat Baza Aeriană 201 în centrul Nigerului la un cost de peste 100 de milioane de dolari.

3. Vehicul de... (sua_siria_vehicul_de_lupta_bradley_93277200.jpg)

Vehicul de luptă american Bradley, în timpul operațiunilor din Siria

Din 2018, baza a fost folosită pentru a viza luptătorii Statului Islamic și ai filialei Al-Qaeda, Grupul de Sprijinire a Islamului și Musulmanilor, o afiliată ai Al-Qaida, cu drone.

Washingtonul este îngrijorat de militanții jihadiști din regiunea Sahel, care ar putea să se extindă în absența forțelor americane și a capacităților de informații.

Mișcarea Nigerului de a cere retragerea forțelor americane a venit după o întâlnire la Niamey la mijlocul lunii martie, când înalți oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea, inclusiv despre sosirea așteptată a forțelor ruse și rapoarte că Iranul căuta să obțină materii prime în țară, cum ar fi uraniu. 

Deși mesajul SUA către oficialii nigerieni nu a fost un ultimatum, a fost clar că forțele americane nu pot fi amplasate împreună cu forțele ruse. Un general american a fost trimis în Niger pentru a încerca să aranjeze o retragere profesionistă și responsabilă.

Deși nu au fost luate decizii cu privire la viitorul soldaților americani din Niger, oficialul a declarat că planul este ca aceștia să se întoarcă la bazele Comandamentului SUA pentru Africa din Germania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel