Insurecția de la Capitoliu. O comisie de anchetă a Congresului SUA și-a început activitatea

Tudor Curtifan |
Data publicării:

O comisie a Congresului SUA a început marţi ancheta privind atacul susţinătorilor lui Donald Trump asupra Capitoliului care avea drept scop "deraierea democraţiei" americane, potrivit şefului comisiei, Bennie Thompson, relatează Agerpres, citând AFP.

"Deţinem probe privind un plan de atac coordonat, ştim că bărbaţii şi femeile care au pornit la asaltul Capitoliului voiau să facă să deraieze tranziţia paşnică a puterii", a declarat alesul democrat în deschiderea lucrărilor comisiei de anchetă parlamentară asupra asaltului de la 6 ianuarie.

"Şi chiar dacă instituţiile noastre au rezistat şi Joe Biden este preşedintele legitim ales al SUA, nu am avut o tranziţie paşnică de putere în acest an", a adăugat el.

Intruziunea susţinătorilor lui Trump a suspendat, de facto, timp de câteva ore, certificarea victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Comisia de anchetă trebuie "să depăşească eforturile în curs de a sufoca" violenţa asaltului şi cauzele sale, a declarat la rândul său aleasa republicană Liz Cheney, izolată în partidul său din cauza criticilor sale faţă de Donald Trump.

"Niciun membru al Congresului nu ar trebui să încerce să apere obstacolele de neiertat pentru această anchetă, nici să rescrie ceea ce s-a întâmplat în acea zi", a adăugat deputata republicană, referindu-se la eforturile unora dintre colegii săi de a minimaliza gravitatea intruziunii în templul democraţiei americane.

Comisia, care va avea puterea de a cere documente şi a de convoca martori, a făcut obiectul unei dispute politice care ar putea să-i afecteze credibilitatea.

În ianuarie, responsabilii celor două partide au condamnat cu toţii atacul asupra Capitoliului, liderul republican din Camera Reprezentanţilor mergând până acolo încât să evoce "responsabilitatea" lui Donald Trump, care a incitat mulţimea cu acuzaţiile sale nefondate de "fraude electorale".

Dar fostul preşedinte, în continuare foarte popular în rândul unei părţi a populaţiei, şi-a reafirmat repede controlul asupra partidului, ceea ce i-a permis să fie achitat în februarie, la finalul unui proces în Congres pentru "incitare la insurecţie".

Apoi republicanii, care dispun de o minoritate de blocaj în Senat, au torpilat crearea unei comisii de anchetă independente formate numai din experţi numiţi de cele două partide, precum cea înfiinţată după atentatele de la 11 septembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel