Instalaţia de interceptare ar completa acțiunile Chinei, care are de mult timp o unitate de spionaj în Cuba

Foto: pexels, Lara Jameson
Foto: pexels, Lara Jameson

China şi Cuba ar putea stabili o facilitate pe insulă care să joace rolul de instalaţie electronică de interceptare.

China dispune de multă vreme de o unitate de spionaj în Cuba, pe care a perfecţionat-o în 2019, a declarat sâmbătă un oficial american, transmite duminică AFP.

"Acest lucru este bine stabilit în dosarele de informaţii", a indicat acest oficial, în contextul în care presa americană dă asigurări, de câteva zile, că Beijingul intenţionează să instaleze o bază de spionaj pe această insulă situată în apropierea coastei americane.

Oficialul american a spus că problema datează dinaintea administraţiei Biden, la fel ca şi eforturile Beijingului de a-şi consolida infrastructura de colectare a informaţiilor la nivel mondial. Acesta a mai afirmat că diplomaţii americani au avut discuţii cu guvernele care se gândeau să găzduiască baze chineze şi au făcut schimb de informaţii cu acestea."Experţii noştri estimează că eforturile noastre diplomatice au încetinit Republica Populară Chineză (RPC)", a spus oficialul."Credem că RPC nu este chiar acolo unde spera să fie".

Wall Street Journal informa joi despre un acord secret între China şi Cuba pentru a stabili o facilitate pe insulă care să joace rolul de instalaţie electronică de interceptare, la aproximativ 160 km de Florida, dar guvernele american şi cubanez şi-au exprimat îndoieli serioase în legătură cu aceste informaţii.

Solicitat să facă comentarii, un oficial de la ambasada Chinei la Washington a indicat declaraţia de vineri a unui purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, care a acuzat Statele Unite că "răspândesc zvonuri şi calomnii" referitor la existenţa unei unităţi de spionaj în Cuba şi le-a calificat drept "imperiul hacker cel mai puternic din lume".

Guvernul cubanez nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Joi, viceministrul cubanez de externe Carlos Fernandez de Cossio a respins informaţiile apărute în Wall Street Journal ca fiind "total mincinoase", apreciind că este vorba de o invenţie americană menită să justifice embargoul economic de zeci de ani impus Cubei de Washington. El a adăugat că ţara sa respinge orice prezenţă militară străină în America Latină şi Caraibe.

Vizita şefului diplomaţiei americane Antony Blinken în China, amânată din cauza incidentului din februarie cu balonul de spionaj chinez deasupra teritoriul SUA, a fost reprogramată şi va avea loc pe 18 iunie. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel