Înscenarea de la Gliwice, în stil rusesc. Soldații ruși ordonă separatiștilor să își bombardeze propriile poziții

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata Ucrainei, comemorându-i pe soldații căzuți în Donbas, sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Armata Ucrainei, comemorându-i pe soldații căzuți în Donbas, sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Pe 31 august 1939 a avut loc incidentul de la Gliwice, atacul asupra stației germane Sender Gleiwitz chiar de către un grup de comandă al SS. Soldații naziști erau îmbrăcați în uniforme poloneze. A fost casus belli, motivul pentru care Hitler a invadat Polonia pe 1 septembrie 1939, luând astfel naștere cel de-al Doilea Război Mondial. Azi, în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Ucraina și Federația Rusă, contraspionajul ucrainean a prezentat o discuție între un soldat rus și un comandant separatist în care rușii cereau separatiștilor să își atace propriile poziții și să dea vina pe Armata Ucrainei.

La Gliwice membrii temutului SS au pătruns în stația germană aflată la frontiera dintre cele două state îmbrăcați în uniforme poloneze și au transmis un mesaj anti-german. Ca totul să pară cât mai real, câțiva prizonieri din lagărul de concentrare de la Dachau au fost sedați și aduși la Gliwice, unde naziștii i-au împușcat și desfigurat pentru a nu putea fi recunoscuți. Ororile au fost prezentate ca fiind opera polonezilor. 

A fost casus belli. Pe 1 septembrie 1939 Germania nazistă invada Polonia a cărei armată a fost efectiv spulberată. Înfrântă deja, Polonia a fost atacată și dinspre răsărit pe 17 septembrie și de Armata Roșie. Cele două regimuri totalitare - pe atunci Hitler și Stalin erau aliați - își împărțeau prada.

 

Rușii ordonă separatiștilor să își bombardeze propriile poziții. Discuția a fost interceptată de serviciile de informații din Ucraina

 

Serviciile de informații ale Ucrainei au interceptat o discuție dintre un soldat rus și un comandant al separatiștilor din Donbas care amintește de incidentul de la Gliwice.

Discuția în format audio a fost publicată de portalul ucrainean Unian.info. Sursa citată precizează că discuția a avut loc pe data de 7 aprilie.

Astfel, un soldat rus poartă o conversație cu un comandant al așa-zisei Republici Populare Donetsk, căruia îi cere ca separatiștii să atace propriile poziții.

Conversația a fost transcrisă de sursa citată. „Uite, prima țintă ... o notezi? 24284 la 10108. Al doilea este 24451 la 09840!”, transmite rusul, în momentul în care oferă coordonatele pentru atac.

Combatantul pro-rus din Donbas atrage atenția „sunt oamenii noștri acolo”, moment în care i se spune de la celălalt capăt al firului „Ai primit ordinul, mergi mai departe (...) Nu dau doi bani (n.a. e folosită expresia în engleză I don't give a f*ck) pe cine e acolo. Ai primit ordinul, execută-l!”.

Discuția continuă iar separatistul insistă: „Ce naiba! O să deschidem focul asupra oamenilor noștri (...) Mă simt prost față de băieți”. În acel moment rusul amenință și îl întreabă ironic pe separatist dacă dorește să schimbe poziția cu ținta. Militarul rus insistă și spune că trupele ruse aflate la frontieră trebuie să aibă un motiv să intre. Totodată, i se comunică celui din Donbas că se va da vina pe Armata Ucrainei pentru atac iar după „vom avea grijă de familiile lor” (n.a. - a separatiștilor pro-ruși uciși de proprii camarazi).

„Am înțeles. Mă ocup ...”, se încheie dialogul.

Sursa citată a publicat toată conversația care are aproximativ 5 minute.

CITEȘTE ȘI: Semnele unei intervenții militare a Rusiei în Ucraina, tot mai clare. Armata rusă a ridicat un spital de campanie la graniță

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel