Îngrijorările privind ascensiunea Chinei au dus la o cooperare istorică între NATO și aliații ei din Indo-Pacific

Darius Muresan |
Data publicării:
Portavionul chinez Liaoning și grupul său de luptă navală, sursă foto: Ministerul Apărării din China
Portavionul chinez Liaoning și grupul său de luptă navală, sursă foto: Ministerul Apărării din China

Participarea recentă a patru lideri din Asia-Pacific la summitul NATO reflectă o "schimbare semnificativă" în parteneriatul transatlantic al SUA privind securitatea pe care Washingtonul vrea să îl extindă pentru a contracara mai bine China, a declarat pentru Reuters un diplomat american, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Într-un interviu realizat la Seul, Derek Chollet, consilier de politică al secretarului american de stat Antony Blinken, a spus că vede un "mare potenţial" pentru cooperarea dintre Coreea de Sud şi NATO, construită pe schimburi anterioare, printre care şi eforturile globale de a ajuta Ucraina şi participarea ţărilor europene la exerciţiile militare RIMPAC din Asia.

"Cred că una dintre cele mai semnificative schimbări la care am asistat în ultimul deceniu este relaţia tot mai strânsă între partenerii noştri transatlantici şi partenerii noştri de aici din regiunea Indo-Pacifică", a spus Chollet.

Luna trecută, Yoon Suk-yeol a devenit primul preşedinte sud-coreean care participă la un summit NATO, fiind prezent la reuniunea din Spania. El încearcă să joacă un rol mondial mai important şi să dezvolte parteneriate cu Europa în faţa ameninţărilor nucleare tot mai mari al Coreii de Nord.

Participarea liderilor Coreii de Sud, Japoniei, Australiei şi Noii Zeelande la summit, precum şi noua strategie a NATO, care menţionează China ca o îngrijorare pentru prima dată, au fost "cu adevărat istorice" şi "începutul a ceea ce ar putea fi un parteneriat foarte strâns", a afirmat Chollet.

"Îmi amintesc bine cum, în urmă cu un deceniu, încercam să vorbesc cu aliaţi europeni despre importanţa regiunii Indo-Pacifice şi aveam dificultăţi în a-i face atenţi. Acest lucru s-a schimbat fundamental", a declarat el.

"Baza sau principiul abordării noastre faţă de China este alinierea cu partenerii şi aliaţii", a adăugat diplomatul american. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel