Infrastructura critică din Marea Baltică și Nordului, pe lista obiectivelor vizate de Rusia în cazul un conflict militar cu NATO

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rusia are un program de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului, potrivit unei investigații comune a posturilor publice de televiziune din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda.
Rusia are un program de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului, potrivit unei investigații comune a posturilor publice de televiziune din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda.

Nave militare și civile rusești navighează în Marea Baltică și în Marea Nordului și colectează date pentru posibile acţiuni de sabotaj care vizează parcurile eoliene, a conductelor de gaz și a cabluri de telecomunicații, se arată într-o anchetă comună a posturilor publice de radio și televiziune din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda.

În apele din jurul Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei, un număr mare de nave militare și civile rusești cercetează fundul mării cu ajutorul unor echipamente speciale și află cum este conectată infrastructura acestor țări.

Potrivit experților, scopul Rusiei este de a obține informații care i-ar permite să saboteze, printre altele, distribuția de electricitate în nord-vestul Europei sau să efectueze sabotaje, inclusiv prin tăierea cablurilor de energie și de date peste Atlantic și către restul Europei.

Potrivit investigației, "nave fantomă" rusești navighează în apele din nordul Europei. Aceste nave și-au dezactivat așa-numitele transmițătoare AIS și nu-și raportează locația.

Un exemplu este nava Amiral Vladimirski a Marinei ruse. Oficial, aceasta este angajată în cercetări marine, dar sursele spun că este folosită și pentru activități de recunoaștere şi culegere de informaţii în scopuri militare.

Nava s-a deplasat în apropierea a șapte parcuri eoliene în largul Mării Britanii și Olandei în timpul unei misiuni. Nava a încetinit pe măsură ce s-a apropiat de zonele în care există parcuri eoliene.

Aceeași navă a fost observată anul trecut în largul coastei Scoției, la intrarea în fiordul Moray, pe 10 noiembrie, la aproximativ 30 de mile marine est de Lossiemouth, unde se află flota de avioane de patrulare a Royal Air Force.

Un ofițer danez de contrainformații a declarat reporterilor că Federația Rusă pregătește acţiuni de sabotaj în cazul unui conflict cu Occidentul. Șeful serviciilor de informații norvegiene a declarat anchetatorilor că acest program militar este esențial pentru Rusia și este controlat direct de Moscova.

La 16 martie, NATO și UE au organizat prima reuniune dedicată înființării unui nou grup operativ privind sustenabilitatea infrastructurii critice pe fondul amenințării rusești. Anterior, Comisia Europeană a propus actualizarea strategiei de securitate maritimă a UE, care prevede exerciții navale și patrule comune pentru a proteja infrastructura maritimă critică pe mare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel