T-14 Armata rus vs. Leclerc francez în competiția pentru India. New Delhi vrea să achiziționeze 1.700 de tancuri

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
T-14 Armata, sursă foto: Alexey Ivanov, TRK „Zvezda” via Zvezda TV, publicația Ministerului Apărării de la Moscova
T-14 Armata, sursă foto: Alexey Ivanov, TRK „Zvezda” via Zvezda TV, publicația Ministerului Apărării de la Moscova

Pe 28 decembrie 2021, purtătorul de cuvânt al Serviciului Federal Rus de Cooperare Tehnico-Militara [FSVTS], Valeria Reshetnikova, a precizat că Moscova a propus Indiei să dezvolte un nou tanc bazat pe platforma T-14 Armata. Rusia promite tancuri altor state, dar militarii ruşi nu au primit până la sfârşitul anului 2021 cele douăzeci de tancuri T-14 Armata mult aşteptate.

Potrivit blog-ului de analize militare Opex 360, această propunere a fost făcută, a priori, că răspuns la o dorinţă a Ministerul Indian al Apărării de a achiziţiona 1.770 de tancuri noi, în vederea înlocuirii T-72M1 Ajeya aflat în prezent în serviciul armatei indiene, care mai are în dotare și 1025 de tancuri T-90S precum și 122 de tancuri Arjun.

Acest program militar de înzestrare a fost relansat de Ministerul Indian al Apărării în iunie anul trecut. Sursa citată precizează că producătorul tancului T-14 Armata,  compania rusă Uralvagonzavod, nu este, evident, singurul care speră să vând tancuri către armata indiană. 

Alți unsprezece producători au fost contactați de autoritățile indiene, inclusiv compania Nexter care produce tancul Leclerc. Opex 360 aminteşte că tancul Leclerc nu a mai fost produs în serie din anii 2000.

Cu toate acestea, Leclerc va continua să fie un tanc folosit, deoarece 200 de unități ale armatei franceze urmând să fie aduse la standardul XLR de către Nexter până în 2028. 

 

Franţa susţine că poate reîncepe producţia de serie a tancului Leclerc

 

După cum susţin surse franceze, relansarea producției tancului Leclerc ar fi posibilă, lucru anunțat de ministerul francez al apărăriiîncă din anul 2016 când Arabia Saudită se gândea să comande câteva sute de la tancuri franceze.

De aici și întrebarea adresată în scris Ministerului Forțelor Armate de deputatul francez Nicolas Dupont-Aignan. Astfel, referindu-se la interesul Indiei de a achiziţiona un număr mare de tancuri, Parlamentarul a considerat că dacă Nexter ar câștiga acest contract, atunci ar fi posibilă „repunerea în funcțiune a liniilor de asamblare” a tancului Leclerc în Franța și în India.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel