India intenționează să cumpere, în regim de urgență, 24 de avioane Mirage 2000 second-hand din Franța

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Forțele Aeriene indiene (IAF) intenționează să cumpere în regim de urgență, pentru suma de 27 milioane euro, 24 de avioane multirol Dassault Mirage 2000 second-hand din Franța, în încercarea de a-și întări flota de luptă aflată în declin.

Treisprezece din cele 24 de aeronave sunt aproape gata de luptă (“completed condition”), având nevoie doar de verificările și întreținerile de bază, pentru a deveni pe deplin operaționale, au declarat surse oficiale pentru publicația Janes, pe 17 septembrie.

Celelalte 11 se află într-o „stare semi-finisată” și urmează să fie canibalizate pentru subansamble și piese de schimb pentru a susține cele două escadrile Mirage 2000H (49 de aparate aflate în serviciu din1985), care au beneficiat de îmbunățățiri semnificative.

Flota Mirage de 35 de ani a IAF, care a funcționat în mod excepțional în timpul operației Balakot din 2019, este în curs de upgrade la mijlocul ciclului de întrebuințare, au precizat specialiștii indieni, factorul declanșator pentru actuala achiziție de aeronave second-hand fiind necesitatea imediată pentru 300 de piese de schimb critice. În Franța, aeronava devine învechită, iar Șeful Statului Major al IAF, mareșalul (de forțe aeriene) RKS Bhaduaria a decis să cumpere, au adăugat experții.

Demersul actual al IAF face parte dintr-un efort mai amplu, de a menține flota de luptă învechită la un nivel operațional ridicat, cu costuri minime, prin upgrade-uri și schimburi de piese. În 2018 a achiziționat din Franța, Oman și Marea Britanie cadre de aeronavă, piese de schimb și subansamble pentru cele peste 100 de avioane SEPECAT Jaguar, destinate misiunilor de atac la sol.

Purtătorul de cuvânt al IAF a refuzat să comenteze cu privire la achiziția aeronavelor Mirage 2000, dar oficialii din industrie au indicat că acordul ar putea fi semnat „în curând”.

„IAF are nevoie de avioane suplimentare de luptă pentru a menține paritatea cu vecinii săi”, a declarat mareșalul indian de forțe aeriene (în retragere) Vinod Bhatia.

Deși IAF are teoretic 42 de escadrile luptă, în prezent sunt operaționale doar 28, precizează Janes. Până în 2023, acest număr va scădea la 23-25 ​​de escadrile, deoarece versiunile MiG-21 și o parte din Jaguar vor fi retrase, ajungând la limita tehnică de întrebuințare (total technical life  - TTL).

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel