India amendează firma franceză Dassault Aviation pentru întârzierile de compensare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Guvernul indian a aplicat luna trecută o amendă companiei franceze Dassault Aviation din cauza întârzierii în achitarea obligațiilor de offset (compensare) derivate din contractul din septembrie 2016 privind achiziționarea a 36 de avioane de luptă Rafale, informează Defense News.

Conform contractului în valoare de aproximativ 8,8 miliarde USD, 50% din valoarea sa urma să fie compensată și executată de Dassault Aviation și de partenerii săi Safran și Thales în șapte ani.

Pentru a implementa compensațiile, cele trei firme au făcut echipă cu peste 70 de companii indiene, precum și cu Organizația de Cercetare și Dezvoltare pentru Apărare (DRDO) din Ministerul indian al Apărării.

Un oficial al Ministerului indian al Apărării a declarat pentru Defense News, sub rezerva anonimatului, că sancțiunea va fi executată din garanția bancară de 185 milioane euro finanțată de Dassault Aviation, în caz de  încălcare a obligațiilor contractuale.

 

India ar fi de fapt interesată de tehnologii cheie din Franța

 

În conformitate cu politica Ministerului Apărării de la New Delhi, producătorii de echipamente originale pot evita să plătească compensații, prin una din următoarele modalități:  achiziționarea de bunuri sau servicii conexe de la furnizori indieni; făcând o investiție străină directă în industria de apărare din India; transferul de tehnologie avansată.

Potrivit unui om de știință indian, DRDO este interesată de câteva tehnologii folosite de companiile franceze la realizarea capabilităților stealth, radarelor, motoarelor aerospațiale, motoarelor vectorizate pentru rachete și a materialelor întrebuințate în electronică.

Ministerul Forțelor Armate franceze a transmis Defense News că nu face comentarii privind amenda aplicată companiei Dassault Aviation.

 

Dezacord la nivel de miniștri ai apărării

 

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, și omologul său indian, Rajnath Singh, s-au întâlnit, pe 17 decembrie la New Delhi, unde au discutat modalități de creștere a cooperării bilaterale în domeniul apărării. În cadrul celui de-al treilea dialog anual, Ministerul Apărării de la New Delhi a subliniat că mai multe companii franceze de apărare nu au cooperat în transferul de tehnologie către DRDO.

Sursa din Ministerul indian al Apărării a precizat că întreprinderile franceze susțin că, firmele indiene care se așteptau să primească transferuri de tehnologie, nu îndeplinesc competențele de bază necesare.

„Este bine cunoscut faptul că producătorii de echipamente originale au întâmpinat dificultăți în a-și îndeplini obligațiile de compensare. Acest lucru se poate datora parțial politicii”, a declarat Amit Cowshish, un fost consilier financiar pentru achiziții la Ministerul indian al Apărării.

El a recomandat ministerului să se întâlnească cu producătorii de echipamente originale, să constate dificultățile cu care se confruntă și apoi să ia măsuri corective.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel