India a primit undă verde pentru achiziționarea noilor rachete Harpoon din SUA

Cătălin Costea |
Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA a anunțat ieri, 2 august, că a aprobat vânzarea capabilității Harpoon Joint Common Test Set (JCTS) și a echipamentelor aferente către India, la un cost de aproximativ 82 milioane de dolari.

SUA consideră că vânzarea componentei de rachete va îmbunătăți capacitatea Indiei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferind capabilități flexibile și eficiente de utilizare a rachetelor Harpoon și asigurând un nivel ridicat de pregătire a forțelor.

Remarcând că Forțele Armate din India nu vor avea nici o dificultate în asimilarea acestui echipament, Pentagonul a declarat că vânzarea propusă și sprijinul acordat nu vor modifica echilibrul militar de bază din regiune.

În prezent se mai cunoaște doar că principalul contractor este compania Boeing și că nu au fost încă stabilite acordurile uzuale de offset (compensare).

Comentariul autorului: La jumătatea lunii aprilie, același departament american a aprobat posibila vânzare către India a 16 torpile ușoare MK 54 cu echipamentele aferente, la un cost estimat de 63 milioane dolari și a informat că au fost inițiate discuțiile privind vânzare către India a zece rachete cu lansare din aer AGM-84L Harpoon Block II, de asemenea cu echipamentele aferente, la un cost estimat de 92 de milioane de dolari.

Foarte probabil, avizul curent este legat direct de acest din urmă acord, formulat însă într-o manieră mai largă și mai flexibilă prin utilizarea în document a denumirii Harpoon Joint Common Test Set (JCTS).

Potrivit Agenției americane de cooperare în domeniul securității apărării (DSCA), „sistemul de rachete Harpoon va fi integrat în aeronava P-8I pentru a desfășura misiuni de luptă anti-suprafață în apărarea căilor maritime critice, sporind în același timp interoperabilitatea cu Statele Unite și alte forțe aliate. India va folosi capabilitatea îmbunătățită ca factor de descurajare a amenințărilor regionale și pentru a-și consolida apărarea patriei”.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel