Incident misterios în Croația: O dronă Tu-141 s-a prăbușit la Zagreb. Premierul spune că UAV-ul a survolat inclusiv România

Tu-141 „Strizh”. Sură foto: The War Zone (The Drive)
Tu-141 „Strizh”. Sură foto: The War Zone (The Drive)

Incident bizar în Croația, unde o dronă s-a prăbușit în captala Zagreb. Impactul și explozia au speriat locuitorii capitalei Croației în noaptea trecută. Din fericire se pare că nimeni nu a fost rănit. 

Incidentul a fost implicit legat cu războiul din Ucraina, generat de agresiunea Federației Ruse și invadarea neprovocată a Ucrainei.

Din primele informații se pare că martorii care au asistat la incident au crezut că e vorba despre un avion care s-a prăbușit în Zagreb, alții au crezut că e o rachetă. 

Imaginile au fost analizate de experții de la The War Zone care au ajuns la concluzia că s-a prăbușit o dronă de recunoaștere de tip Tu-141 „Strizh”.

Nu se cunoaște încă dacă UAV-ul aparținea Ucrainei sau Federației Ruse. Totuși, sursa citată precizează că Ucraina este în prezent singurul operator al acestor UAV-uri. Cert e că distanța în zbor dintre Zagreb și granița Ucrainei este de aproximativ 560 de kilometri.

 

Drona de tip Tu-141 care s-a prăbușit în Croația a intrat prin Ungaria și ar fi tranzitat România

 

Interesant e că, potrivit premierului croat, citat de publicația sârbă Telegraf.rs, drona a tranzitat și spațiul aerian al României. Aceasta ar fi trecut prin țara noastră în Ungaria, iar din Ungaria a intrat în Croația, unde s-a prăbușit în Zagreb la câteva minute de la intrarea în spațiul aerian croat.

Cauzele prăbușirii dronei sunt încă necunoscute.

Cert e că premierul croat, potrivit publicației sârbe, a confirmat că nicio persoană nu a fost rănită din fericire.

Sursa citată menționează că drona a intrat în Croația din Ungaria, cu o viteză de 700 de kioometri pe oră și la o altitudine de 1.300 de metri.

În acest moment s-a deschis un dosar penal după incident și există în desfășurare o anchetă pentru a se stabili împrejurările evenimentului. Ancheta va implica colaborare inclusiv cu structuri NATO.

Premierul croat a mai precizat și că UAV-ul prăbușit la Zagreb avea întrebuințare militară.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel