Incident islamofob în Franța: O moschee a fost marcată cu mai multe cruci de Lorena

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un drapel francez cu o cruce de Lorena, simbol al Rezistenței, atârnat la o fereastră. Fotografia a fost trimisă publicației Le Figaro de către un cetățean francez din Sainte-Terre. Sursă foto: Le Figaro
Un drapel francez cu o cruce de Lorena, simbol al Rezistenței, atârnat la o fereastră. Fotografia a fost trimisă publicației Le Figaro de către un cetățean francez din Sainte-Terre. Sursă foto: Le Figaro

O moschee şi două asociaţii turce din estul Franţei au fost marcate cu cruci de Lorena, simbol atribuit în mod tradiţional gaullismului şi Rezistenţei, informează Agerpres, care citează AFP. Potrivit agenției franceze Parchetul şi responsabili musulmani denunţă o "provocare".

"O anchetă va fi demarată", a anunţat Parchetul din Besancon.

La Pontarlier, crucile au fost aplicate pe zidurile moscheii Philippe-Grenier şi pe cele ale Asociaţiei Turcilor din Pontarlier, a precizat Abdallah Zekri, preşedintele Observatorului naţional de luptă împotriva islamofobiei.

Pe moschee, poliţiştii au numărat şase cruci, trasate cu un spray cu vopsea roşie, potrivit Parchetului.

Cruci similare au fost găsite şi pe clădirea Asociaţiei de prietenie franco-turcă din Montlebon, lângă Morteau, la circa 30 de kilometri la nord de Pontarlier, potrivit lui Zekri şi Parchetului.

Crucile de pe moschee au fost descoperite duminică dimineaţa de enoriaşi veniţi la rugăciune, a precizat pentru AFP preşedintele acesteia, Boubaker Lamamra, care a depus plângere.

 

Crucea de Lorena, simbolul Rezistenței, a mai fost desenată pe moschei în Franța



Moscheea Philippe-Grenier a mai făcut în trecut obiectul unor vandalizări, însă "este pentru prima dată când văd cruci de Lorena", a explicat Lamamra. Utilizarea crucii de Lorena, simbolul Rezistenţei, ar putea însemna "opunem rezistenţă islamului", a apreciat el, văzând în aceste acţiuni un act "islamofob".

"Condamnăm cu fermitate această provocare", a declarat la rândul său Zekri. "Suntem foarte surprinşi că aceasta este o cruce de Lorena (...), însă noi suntem în linie dreaptă spre alegerile prezidenţiale şi actualele discursuri ale urii (...) nu fac decât să întărească actele" antimusulmane, a adăugat el.

Zekri a mai denunţat un "climat nesănătos" în jurul islamului, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu o "suprasolicitare" care ar dura, potrivit lui, "până la alegerile prezidenţiale".

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din aprilie 2022 - la care preşedintele Emmanuel Macron, care nu şi-a exprimat încă intenţiile, ar urma să participe -, scena politică franceză a devenit agitată în urma intrării în cursă a unui fost jurnalist al cotidianului Le Figaro, devenit polemist de extremă dreapta, Eric Zemmour, care vizează în special islamul într-un discurs radical. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel