Incident aviatic în Arctica: Rusia susține că un avion de cercetare britanic i-a încălcat spațiul aerian

Ionel Copcea |
Data publicării:
RC-135 britanic. Foto: Royal Air Force
RC-135 britanic. Foto: Royal Air Force

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 15.08.2022, un avion de cercetare radiotehnică și luptă radioelectronică de tip RC-135 aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a încălcat granița de stat a Federației Ruse lângă Capul Svyatoy Nos și a fost interceptat de un avion de vânătoare rusesc.

După cum au informat reprezentanții ministerului, forțele de serviciu pentru apărarea antiaeriană au descoperit deasupra Mării Barents o țintă aeriană, care se îndrepta în direcția frontierei de stat a Federației Ruse.

Pentru a împiedica ținta aeriană să încalce granița de stat, din compunerea forțelor aflate în serviciu pentru apărarea antiaeriană a regiunii a fost ridicat în aer un avion de vânătoare de tip MiG-31BM, care a identificat ținta ca fiind un un avion de cercetare radiotehnică și luptă radioelectronică de tip RC-135 aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

“Ținta aeriană a încălcat granița de stat a Federației Ruse în zona Capului Svyatoy Nos. Datorită acțiunilor echipajului avionului MiG-31BM, aeronava britanică a fost forțată să iasă de pe teritoriul Federației Ruse”, au concluzionat reprezentanții ruși. 

Comentariul autorului: Zborul avionului de cercetare britanic în regiunea Mării Barents a fost confirmat și de sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram.

Potrivit acestora, avionul Boeing RC-135W Rivet Joint a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie. Aeronava, cu numărul de înregistrare ZZ664 și indicativul radio RRR7255, a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.500 de metri. Aceasta a efectuat mai multe treceri de-a lungul litoralului rusesc de la Marea Barents, insistând pe un raion maritim aflat la nord - nord-vest de Murmansk.

Traiectul de zbor prezentat pe rețelele de socializare nu confirmă versiunea rusească de încălcare a spațiului aerian. Probabil, aceasta a reprezentat doar un pretext pentru interceptarea aeronavei britanice.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel