Incendiu submarinul nuclear AS-12. Cauza probabilă: explozia unei baterii de litiu

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Incendiul de pe aparatul submersbil de mare adâncime din Marea Barents ar fi putut avea drept cauză explozia unei baterii de litiu, relatează Fontanka, citând cinci surse anonime, transmite paginaderusia.

Explozia sau seria de explozii au avut loc în timpul andocării aparatului de mare adâncime cu submarinul transportator, spun sursele. Din cauza unui scurtcircuit, acumulatorul s-a descărcat, după care a avut loc o accelerație termică a bateriei, urmată de o explozie și ardere spontană.

Potrivit unor surse citate de ziarele RBK şi Novaia Gazeta, submersibilul în cauză este submarinul nuclear AS-12, supranumit ''Losharik'', un dispozitiv secret conceput pentru cercetare şi operaţiuni speciale la mare adâncime, cunoscut sub numele de cod AS-12.

Membrii supraviețuitori ai echipajului aparatului de mare adâncime au sigilat compartimentul central, au finalizat andocarea, au închis reactorul nuclear dupa care au fost evacuați pe submarinul BS-136 „Orenburg”. Pentru a evita răspândirea focului, aparatul de mare adâncime a fost complet inundat, după care a fost transportat la baza de la Severomorsk.

„Fontanka” susține ca bateria de litiu era una „experimentală”, deoarece pe submarine se utilizeaza acumulatori cu plumb acid. Bateria de litiu a fost instalată după reparațiile la care a fost supus batiscaful în anul 2012.

RBC a relatat anterior ca, pe 9 iulie, comisia care investighează cauzele incendiu de pe aparatul submerisbil de mare adancime din Marea Barents are în vedere două versiuni principale ale incidentului – incendiu la panoul electric sau act de sabotaj.

Vezi și: Incendiu pe un submarin nuclear. Rusia recunoaște că a fost la un pas de o "catastrofă de proporţii planetară"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel