Incendiu la bordul submarinului nuclear britanic HMS Victorious

Florin Vlad |
Data actualizării: | Data publicării:

Surse din cadrul Forțelor Navale britanice au declarat că la bordul submarinului cu propulsie nucleară HMS Victorious (S-29) a izbucnit un incendiu care a forțat nava să iasă din imersiune, să întrerupă misiunea și să revină la baza de dislocare permanentă Clyde din Faslane/Scoția.

Potrivit surselor, incendiul s-a produs, probabil pe 05.11.2022, într-un compartiment izolat și a fost lichidat cu rapiditate, dar, din cauza fumului, submarinul a fost forțat să iasă la suprafață pentru aerisire într-un raion din nordul Oceanului Atlantic.

Ulterior, în urma evaluării efectelor incendiului, comandantul navei a decis întreruperea misiunii și întoarcerea la baza de dislocare permanentă.

Un purtător de cuvânt din cadrul Royal Navy a precizat că “misiunile de descurajare continuă pe mare nu sunt afectate și că nu poate oferi detalii privind misiunile submarinelor”.

Tot personalul de la bordul navelor militare este calificat pentru stingerea incendiilor, ajutând astfel ca navele și ambarcațiunile să răspundă rapid și eficient în situații de urgență.

HMS Victorious cu un deplasament de aprox. 16.000 tone și un echipaj de peste 130 de marinari este unul din cele patru submarine britanice din clasa Vanguard care asigură prin rotație misiunea permanentă de descurajare nucleară pe mare.

Conform cotidianului “The Sun”, în momentul producerii incidentului, submarinul avea la bord rachete balistice cu focoase nucleare “Trident 2”, dar executa un alt tip de misiune decât cea de patrulare și descurajare nucleară.

Introdus în dotarea Royal Navy în anul 1995, HMS Victorious a fost supus unui amplu proces de modernizare și întreținere a reactorului în perioada 2005-2008, același tip de întreținere fiind planificată să se execute și începând cu anul 2018, dar a fost anulată din cauza problemelor cauzate de pandemia COVID-19.

Forțele navale britanice au planificat scoaterea treptată din serviciu, începând cu 2032, a submarinelor din clasa Vanguard și înlocuirea acestora cu patru submarine noi din clasa Dreadnought în cadrul unui program de peste 30 de miliarde de lire sterline.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel