În Ucraina au fost avansate două opțiuni pentru deblocarea porturilor: Prima - calea militară, a doua necesită și implicarea României

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursa foto: Forțele Navale Române
Sursa foto: Forțele Navale Române

Astăzi, există două opțiuni pentru deblocarea porturilor ucrainene. Prima cale este militară, iar a doua este o operațiune precum Ocean Shield în Golful Aden, potrivit vicepreședintelui Comisiei parlamentare pentru dezvoltare economică, Roksolana Pidlasa, la teletonul ucrainean, potrivit agenției de presă Unian.

„Se discută două moduri de deblocare. Prima este cea militară: furnizarea Ucrainei unui număr suficient de rachete antinavă cu o rază de acțiune, care să permită Ucrainei să poată riposta și să protejeze ea însăși navele comerciale”, a declarat Pidlasa.

A doua modalitate este o operațiune precum Ocean Shield în Golful Aden, în care convoaiele NATO au escortat nave comerciale în porturi, protejându-le de pirații somalezi, a precizat parlamentarul.

 

Parlamentarul ucrainean spune că o operațiune similară Ocean Shield ar putea fi făcută de România, Turcia și Bulgaria

 

"Nu trebuie să fie un convoi NATO. Ar putea fi un convoi furnizat de țările din regiunea Mării Negre, care sunt și țări NATO, dar ele îl pot marca ca eforturi proprii. Acestea sunt Bulgaria, România și Turcia. Ne ​​pot ajuta cu asta", a adăugat Pidlasa.

Potrivit prim-ministrului Denis Șmigal, Ucraina pierde 170 de milioane de dolari pe zi prin porturile blocate, iar capacitatea sa de export a scăzut cu mai mult de jumătate.

Între timp, Turcia discută cu Rusia şi Ucraina pentru deschiderea unui coridor de export al  cerealelor. Pe 8 iunie, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, va vizita Turcia pentru a „discuta despre coridoare sigure” pentru cerealele ucrainene.

Pe de altă parte, Moscova și-a întărit forțele de pe Insula Șerpilor cu sisteme de artilerie și rachete, care îi permit să blocheze orice trafic maritim și aerian pe o rază de cel puțin 50 de km.

CITEȘTE ȘI: Forțele Navale Ucrainene au anunțat că au împins Flota rusă la peste 100 kilometri de coasta Ucrainei, dar ocupantul își schimbă tactica

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel