În speranţa că vor prinde din urmă inovaţia tehnologică americană, ruşii prezintă cu mare fast un echivalent al reţelei de sateliţi Starlink

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania privată rusă SR Space a prezentat satelitul SR NET, care ar trebui să devină un analog al Starlink. Ruşii susţin că 96 de astfel de dispozitive - sateliţi de mici dimensiuni - vor oferi acces constant la internet pe întreg teritoriul Rusiei. Prima lansare a navei spațiale SR NET este planificată pentru 2024. Modelul navei spațiale care va duce pe orbita Pământului cei 96 de sateliţi a fost prezentat la expoziția Aeronet-2035 de la Moscova.

,,Acum există o nevoie serioasă de a extinde internetul prin satelit în bandă largă. Este necesar pentru diverse aplicații: pentru persoanele aflate în diverse regiuni greu accesibile, pentru vehiculele aeriene fără pilot, pentru controlul acestora și pentru diverse alte scopuri. Acum, sarcina noastră este să creăm o astfel de constelație (n.r. de sateliţi) special pentru scopurile și obiectivele Rusiei", a declarat fondatorul și directorul executiv al SR Space.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că terminalele Starlink sunt utilizate în mod activ în ultimele luni de armata ucraineană pentru a avea acces la o comunicare cât mai sigură.

SR Space consideră că, în viitor, SR NET ar trebui să devină primul analog privat rusesc al sistemului american Starlink.

"Înțelegem că o astfel de constelaţie de sateliţi nu ar trebui să fie națională, ci să acopere întreaga lume. Sateliții zboară peste tot în lume. Dezvoltăm acest proiect de peste un an. În prezent, este vorba despre 96 de sateliţi care vor fi lansaţi pe orbit cu ajutorul a opt rachete, care vor oferi acces constant la internet pe întreg teritoriul Federației Ruse", a adăugat compania.

Primul SR NET va fi supus unor teste de zbor pe orbită timp de 3-6 luni. Pe baza acestor rezultate, se va lua o decizie cu privire la configurația și caracteristicile tehnice ale constelației de sateliţi care urmează să graviteze pe orbită. SR NET este planificat să fie lansat pe orbită la o altitudine de aproximativ 600 km. Masa satelitului este de 460 kg, iar capacitatea de transfer de date este de 40 Gbit/s.

Pe internet nu lipsesc comentariile ironice pe această temă. „96 de sateliți? Amintește-mi câte s-au lansat deja și câte Elon intenționează să mai lanseze”? a întrebat un internaut. „Amintește-mi câți sateliți GLONASS zac deja pe fundul oceanului?” a întrebat altul.

Rețeaua americană Starlink, care acum este utilizată activ în Ucraina, a fost lansată în 2019. În prezent, există 3.000 de sateliți Starlink pe orbită, cu o flotă totală planificată de 12.000 de sateliți - cu posibilitatea de extindere la 42.000. În iunie, Starlink avea 500.000 de abonați în întreaga lume.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel