În fața tăvălugului ucrainean, rușii transferă două batalioane de ceceni în sud. Expert militar: Degeaba. Cecenii știu doar lupta de gherilă

Darius Muresan |
Data publicării:
Luptători ceceni kadîroviți. Photo source: Center for European Policy Analysis (CEPA)
Luptători ceceni kadîroviți. Photo source: Center for European Policy Analysis (CEPA)

Rusia a transferat de urgență peste 1.000 de luptători ceceni în sud, lângă Herson, ca urmarea a contraofensivei fulgerătoare a Ucrainei din direcțiile sud și nord-est.

Luați prin surprindere, rușii s-au văzut ieri în fața uneia din cele mari înfrângeri de la începutul războiului până în prezent.

Frontul s-a prăbușit, forșele ruse fiind forțate să se retragă din zonele Balakleya și Izium, orașe strategice în Estul Ucrainei.

Kremlinul susține că retragerea e una planificată și are ca scop regruparea.

Armata ucraineană avansează și în sudul țării. 

Pe fondul acestei situații, Federația Rusă a transferat două batalioane de ceceni, formate din aproximativ 1.000 de luptători, în sud. Cel mai probabil forțele ale ocupantului rus se vor axa pe oprirea avansului ucrainean în nord-est.

Expertul militar ucrainean Oleg Zhdanov, citat de agenția Unian, a precizat în cadrul unei emisiuni de televiziune că transferul cecenilor în sud nu schimba cu mult situația de pe front.

„Sunt două batalioane de ceceni. Kadîroviții sunt de fapt Garda Națională a Rusiei, nu sunt batalioane de infanterie. Ei nu știu să ducă lupte de infanterie. Singurul lucru la care se pricep, și asta conform tradiției, e războiul de gherilă”, a a precizat expertul militar ucrainean, care a adăugat că geografia regiunii Herson nu se pliază pentru o luptă de partizanat. 

 

Contraofensiva Ucrainei a spulberat frontul rus

 

Ofensiva ucraineană, în sud în Herson și mai ales în nord-est în direcția Harkov, a depășit toate așteptările.

La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov.

Zeci de localități au fost eliberate de ucraineni, inclusiv Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse, dar și Izium. Ocupantul rus a fost nevoit să se retragă pentru a evita încercuirea.

Preluarea de către Ucraina a localității Kupiansk ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece oraşul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziţii ruse de pe linia frontului.

Eliberarea celuilalt oraş strategic din est, Izium are loc pe fondul retragerii Armatei ruse care susține că se regrupează pentru a apăra regiunea separatistă Donețk și pentru a continua ofensiva pe direcția Donețk.

CITEȘTE ȘI: Războiul cecenilor în Ucraina: Kadîroviți vs. dudaeviți. Reislamizarea Caucazului de Nord, o consecință a putinismului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel