Frontul rusesc se prăbușește în Ucraina: Cum explică Moscova pierderea localităților cheie Balakleya și Izium

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Forțele de apărare ale Ucrainei au recucerit orașul cheie Izium. Foto: Guy Verhofstadt @Facebook
Forțele de apărare ale Ucrainei au recucerit orașul cheie Izium. Foto: Guy Verhofstadt @Facebook

Ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a retras forțele din zonele Balakleya și Izium.

”Pentru a atinge obiectivele declarate ale operației militare speciale de eliberare a Donbassului, a fost luată decizia de a regrupa trupele ruse staționate în raioanele Balakleya și Izium (Izyum) pentru a spori eforturile în direcția Donețk”, a informat Ministerul Apărării de la Moscova, în această după-amiază, în jurul orei 17.00.

Ministerul rus al Apărării precizează că retragerea a fost una planificată, dar renunțarea cu atâta ușurință la orașul strategic Izium, indică de fapt o acțiune de succes, executată prin surprindere de forțele ucrainene, care a lăsat trupele rusești din Izium expuse la încercuire.

”În acest scop, în trei zile a fost derulată o operație de retragere și organizare a transferului grupului de trupe Izyum-Balakleya pe teritoriul Republicii Populare Donețk. În cadrul acestei operații s-au desfășurat o serie de activități demonstrative și de distragere care, au mascat acțiunile reale ale trupelor”, a explicat Ministerul rus al Apărării, cum a decurs retragerea.

 

Forțele ucrainene au reușit să maseze trupe în zona de est a țării

 

Forțele ucrainene au reușit să maseze trupe în zona de est a țării și să lanseze o contraofensivă surpriză, în timp ce toată atenția, în special a rușilor, era îndreptat într-o cu totul altă regiune – sudul Ucrainei.

Orașul Balakleya - din regiunea Harkov, estul Ucrainei - aflat la 35 km nord-vest de Izium a fost eliberat de forțele ucrainene pe 7 septembrie, dar Iziumul nu era amenințat direct. Acesta funcționa ca punct de comandă, dar și de sprijin, inclusiv logistic, al întregului dispozitiv de luptă rusesc care, avea ca misiune avansarea dinspre vest, nord și est către orașele importante Sloviansk și Kramatorsk.

Deci Iziumul era foarte important pentru întreg frontul rusesc din estul Ucrainei. Doar o catastrofă operațională ar fi reclamat retragerea din această locație strategică.

Ceea ce s-a și produs în această dimineață, când trupele ucrainene au cucerit Kupyanskul – doar jumătatea vestică a orașului, potrivit comandantului Forțelor Terestre ucrainene, general-colonel Oleksandr Syrsky. Prin această breșă, cu o adâncime de 50 de km și deschidere frontală de 40 km, realizată în una-două zile, forțele ucrainene au ajuns practic în spatele concentrării rusești de la Izyum.

Se pare că operația ucraineană în triunghiul Balakleya – Izyum – Kupyansk a surprins, nu doar gruparea operativă de trupe ruse care acționa în zonă, ci și Statul Major General rus, care nu a reușit să-l avertizeze pe comandantul grupării, general-locotenent Andrey Sychevoi, de iminența căderii frontului, acesta fiind luat prizonier potrivit unor informații neconfirmate.

Un fapt interesant în legătură cu generalul-locotenent Sychevoi – comandantul Grupării de Forțe ”Vest” începând cu iulie 2022 - este că acesta urma să fie demis, în următoarele zile, din această funcție pentru rezultate slabe în operațiile de pe front, potrivit jurnalistului ucrainean Roman Tsymbalyuk (4 septembrie).

 

Frontul rusesc se prăbușește și în sudul Ucrainei

 

Analiștii de la publicația ucraineană Defense Express au apreciat că operația ucraineană din zona Balakleya – Izyum – Kupyansk (estul Ucrainei) a fost precedată de o contraofensivă ucraineană desfășurată într-o zonă diametral opusă a frontului – în sudul Ucrainei, aceasta din urmă având ca scop  distragerea atenției conducerii militare ruse de la un obiectiv spre care, erau direcționate mai multe trupe ucrainene.

Frontul rusesc se prăbușește și în sudul Ucrainei. Gravitatea situației este reflectată și de convocarea de urgență de către președintele Putin a înalților oficiali ruși din domeniul securității.

Dar care dintre operații a fost o înșelare – poate amândouă, poate niciuna, posibil doar istoria ne va spune, deoarece forțele ucrainene care acționează pe frontul sudic, în regiunile Herson și Nikolaev, au repurtat și ele succese, pe unele direcții avansând câțiva zeci de kilometri, potrivit Nataliei Gumeniuk (10 septembrie) - șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei.

Situația este una gravă pentru forțele ruse din Ucraina care, au pierdut mult teren și localități cheie pe flancuri, și este posibil ca acest lucru să-l fi determinat pe președintele rus Vladimir Putin să convoace, pe 9 septembrie, o întâlnire cu înalți oficiali ai securității ruse și personalități politice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel