În decursul a 17 ani, din România a fost exportată în Afganistan tehnică militară în valoare de zeci de milioane de euro

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Plecând de la informaţiile şi imaginile, care au circulat în ultimele, cu luptători talibani care au intrat în posesia unor cantități mari de arme și echipamente militare pe care Statele Unite le-au pus la dispoziţia forțelor guvernamentale afgane, publicaţia Profit.ro a făcut o trecere în revistă a mai multor date oficiale cu cantitatea şi valoarea armamentului pe care companiile de apărare din România le-au exportat către Afganistan.

Publicaţia Profit.ro precizează că nu doar SUA au vândut arme regimului de la Kabul proaspăt răsturnat de mișcarea talibană, ci și România.  Date oficiale arătând că, în decursul a 17 ani de război, între 2004 și 2020, din România a fost exportată în Afganistan tehnică militară în valoare de zeci de milioane de euro.

Sursa citată precizează că exporturile din România au fost efectuate în acord cu rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU privind utilizarea produselor militare de către forțele guvernamentale din Afganistan, potrivit Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București.  

Valoarea totală a exporturilor de produse militare din România în Afganistan, în perioada 2004-2020 inclusiv, s-a ridicat la 83 milioane euro, adică o medie de aproape 5 milioane euro pe an. Anul de vârf a fost 2011, cu o valoare totală a exporturilor de aproape 19,3 milioane euro, constând în 529 de mitraliere pe trepied, 75 de puști cu lunetă, piese de schimb, cartușe și zale pentru mitraliere, precum și 30 de autocamioane militare. 

Următorii ca volum de business au fost anii 2009, cu exporturi de 9,82 milioane euro (peste 17.000 de pistoale mitralieră, muniție, simulator de zbor elicopter și piese de schimb pentru elicopter) și 2010 (7,87 milioane euro – 600 pistoale mitralieră, 162 mitraliere și muniție).

Singurul an fără exporturi efective în perioada menționată a fost 2012, când totuși structura MAE a acordat licențe pentru vânzări în valoare maximă de 2,2 milioane euro.

În 2014, din valoarea totală a exporturilor, de aproape 7 milioane euro, peste 2 milioane euro au reprezentat livrări ale companiei de stat Romarm.  

În anul 2019, Ziarul Adevărul preciza, pe baza unui raport al Departamentului pentru Controlul Exporturilor – ANCEX – din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, că Afganistanul a cumpărat în anul 2018 grenade antitanc cu fragmentaţie în valoare de 4,6 milioane de euro.

Cele mai recente date ANCEX, care nu numește entitățile exportatoare individuale, arată că, anul trecut, România a exportat în Afganistan produse militare de aproape 4,5 milioane euro, constând în 100 de mitraliere ușoare, piese de schimb pentru mitraliere și puști de asalt, precum și cartușe.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel