În ciuda dificultăților ucrainenilor de pe front, Belarusul susține că Ucraina a dislocat la granița sa o grupare de atac de 114.000 soldați

Ionel Copcea |
Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Rossia 24, ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Khrenin, a declarat, pe 22.02.2024, că Ucraina a concentrat la frontiera dintre cele două state o grupare de atac cu efective de până la 114.000 de militari.

“Astăzi, din această grupare fac parte aproximativ 114.000 de militari. Dintre aceștia, în jur de 17.000 de militari sunt implicați direct în protecția frontierei dintre Ucraina și Republica Belarus”, a precizat Khrenin, citat și de agenția de presă Interfax.

În același timp însă, ministrul a subliniat că acest lucru nu necesită ca Republica Belarus să-și întărească paza frontierei cu Ucraina.

Pe timpul interviului, Khrenin a subliniat și faptul că peste 60.000 de militari americani se află dislocați în Europa de Vest și sunt pregătiți pentru participarea la acțiuni militare.

“În prezent, vedem că o serie de măsuri sunt implementate în Europa de Vest, în cooperare cu SUA, pentru pregătirea unor eventuale acțiuni militare. Înțelegem și împotriva cui sunt îndreptate aceste acțiuni. Astăzi, peste 60.000 de militari americani sunt concentrați în Europa”, a menționat ministrul.

“Sub pretextul acoperirii flancului estic al NATO, vedem cum în Polonia și statele baltice sunt concentrați, sub forma unor grupări tactice de nivel batalion, peste 32.000 de militari. Conform estimărilor noastre, este vorba despre 18 grupări tactice de nivel batalion, majoritatea aflându-se în Polonia și statele baltice”, a declarat Khrenin.

Acesta a adăugat că Forțele Armate ale Republicii Belarus sunt pe deplin pregătite pentru dezvoltarea oricărei situații în regiune.

În cadrul interviului, Viktor Khrenin a fost solicitat să comenteze posibilitatea ca Minskul să folosească armele nucleare tactice pe care Moscova i le-a predat vara trecută.

El a menționat că o astfel de posibilitate există, dar numai ca răspuns la o agresiune împotriva Republicii Belarus.

 

Gruparea de forțe militare dislocată de Ucraina la granița cu Belarusul e de fapt pur defensivă. În februarie 2022, Rusia a atacat Kievul din direcția Belarus

 

Comentariul autorului: Gruparea militară dislocată de Ucraina la frontiera comună cu Republica Belarus are un scop defensiv și vizează prevenirea unor noi atacuri de pe teritoriul acesteia din urmă asupra nordului statului ucrainean.

După cum este cunoscut, la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, o grupare de forțe rusești a pătruns în zona Kievului de pe teritoriul Republicii Belarus.

Ulterior, în mai multe rânduri, au existat o serie de speculații potrivit cărora Rusia pregătește noi atacuri din Republica Belarus, fie pentru a bloca sprijinul militar occidental venit din vestul Ucrainei, fie pentru a încerca din nou să cucerească Kievul.

În prezent însă, partea rusă nu mai dispune în Republica Belarus de o grupare de forțe capabilă să desfășoare acțiuni ofensive în direcția Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel