În ciuda amenințărilor Chinei, SUA vor vinde drone MQ-9 Reaper către Taiwan

Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force
Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force

Administraţia americană a anunţat marţi aprobarea vânzării către Taiwan a patru drone MQ-9 Reaper în valoare de 600 de milioane de dolari, pentru a întări capacitate de apărare a insulei în contextul tensiunilor în creştere dintre Washington şi Beijing, informează Agerpres, care citează AFP.

Vânzarea va permite Taiwanului să îşi "modernizeze forţele armate şi să menţină capacităţi credibile de apărare", a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat.

"Va îmbunătăţi capacităţile (Taiwanului) de a răspunde ameninţărilor prezente şi viitoare, oferindu-i capacităţi de informare, supraveghere, recunoaştere, direcţionare şi de atac pe uscat, pe mare şi sub apă".

Aceasta este a treia vânzare importantă de arme către Taiwan pe care administraţia preşedintelui Donald Trump a aprobat-o în mai puţin de trei săptămâni. Contravaloarea totală a acestor achiziţii de arme este de 4.8 miliarde de dolari.

Noua tranzacţie implică patru drone MQ-9B pregătite pentru a fi înarmate, două staţii fixe de control la sol şi alte două staţii mobile, sisteme de direcţionare, radare şi sisteme de imagistică pentru misiuni de recunoaştere. Beneficiarul contractului este grupul american de apărare General Atomics.

 

Beijingul amenință ca urmare a înarmării Taiwanului



Chestiunea vânzărilor de arme produse în SUA către Taiwan este extrem de sensibilă în China. Beijingul a promis că va sancţiona grupurile americane Boeing Defense, Lockheed Martin şi Raytheon pentru vânzările de arme anunţate anterior.

Administraţia americană a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipei în 1979 pentru a recunoaşte regimul de la Beijing, dar în acelaşi an a adoptat o lege care stipulează angajamentul SUA de a ajuta Taiwanul să se apere în caz de conflict. De atunci, Washingtonul a rămas cel mai puternic aliat al insulei şi primul său furnizor de arme.

Beijingul ameninţă să folosească forţa în cazul unei proclamări oficiale a independenţei Taiwanului sau a unei intervenţii externe, iar SUA vor să ofere insulei o capacitate credibilă de apărare împotriva unei potenţiale invazii a armatei chineze. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel