În Bulgaria s-a cerut înlăturarea monumentelor sovietice care glorifică „Armata Roșie eliberatoare”

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Consiliul Atlantic al Bulgariei solicită prefecţilor regionali din Plovdiv şi Sofia, într-o scrisoare deschisă, să ia măsuri pentru înlăturarea "monumentelor care glorifică Armata Roşie eliberatoare". 

Demontarea acestora ar trebui să aibă loc înainte de alegerile locale, "pentru ca problemele legate de trecut să nu pună în umbră campania electorală", iar aceasta să se concentreze pe probleme şi soluţii pentru oraşe.

Monumentele care elogiază Armata Roşie sunt instrumente de propagandă ale regimului comunist declarat criminal, amintesc membrii Consiliului Atlantic. Potrivit Rador, scrisoarea a fost trimisă prefecţilor regionali din Sofia şi Plovdiv, prim-ministrului şi ministrului de externe. 

 

Bulgaria a anunțat concomitent un transfer major de transportoare blindate către Ucraina

 

În ciuda pozițiilor pro-ruse ale președintelui Rumen Radev, guvernul de la Sofia tocmai ce  a promis Ucrainei un pachet de ajutor militar, care include 100 de vehicule blindate de transport de trupe. Pachetul a reprezintă primă măsură oficială de a ajuta Kievul cu echipamente grele.

Parlamentarul bulgar Ivaylo Mirchev a menționat că vehiculele blindate de transport de trupe au fost achiziționate în urmă cu 40 de ani pentru a implementa așa-numitul proces ”Renașterea” - încercarea regimului totalitar de a asimila turcii bulgari prin schimbarea numelui, scrie Euractiv.

Probabil, anunțul se referă la transferul vehiculelor blindate sovietice BTR-60 învechite, care au început să fie fabricate în anii 1960.

CITEȘTE ȘI: Schimb de replici foarte dur în public între Zelenski și Radev. Ucraina sfidează și trimite Bulgariei lista cu armele de care are nevoie: Tot, în afară de avioane

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel