Bulgaria anunță oficial ca trimite Ucrainei 100 de transportoare blindate pentru trupe

BTR-60
BTR-60

Guvernul de la Sofia a promis Ucrainei un pachet de ajutor militar, care include 100 de vehicule blindate de transport de trupe. Pachetul a reprezintă primă măsură oficială de a ajuta Kievul cu echipamente grele, relatează Euractiv. 

Vehiculele blindate se găsesc în depozitele Ministerului Afacerilor Interne și includ în principal vehicule de transport ale infanteriei.

Parlamentarul bulgar Ivaylo Mirchev a menționat că vehiculele blindate de transport de trupe au fost achiziționate în urmă cu 40 de ani pentru a implementa așa-numitul proces ”Renașterea” - încercarea regimului totalitar de a asimila turcii bulgari prin schimbarea numelui, scrie Euractiv.

Probabil, anunțul se referă la transferul vehiculelor blindate sovietice BTR-60 învechite, care au început să fie fabricate în anii 1960.

„Acesta este un vehicul militar blindat achiziționat în timpul Renașterii și nu a fost folosit niciodată. În același timp, creează costuri de depozitare și întreținere”, a spus parlamentarul bulgar.

„Ucrainenii se vor asigura că această tehnică le este utilă”, a adăugat Mirchev.

Trebuie spus că, anterior, ajutorul militar al Sofiei era secret, dar neoficial s-a raportat că Bulgaria transfera cantități importante de muniție în Ucraina.

M1117 Vehicul blindat de securitate al armatei bulgare. 2020, Grecia.  foto: Ministerul Apărării al Bulgariei

Bulgaria speră să să înlocuiască vehiculele predate cu tehnică militară occidentală. Ca înlocuitor, Bulgaria ar putea primi vehicule blindate de securitate M1117 din Statele Unite.

Armata bulgară a anunțat o comandă de aproape 1 miliard de dolari pentru achiziționarea de vehicule blindatepentru infanterie, dar procedura nu a fost încă finalizată, mai scrie publicația citată.

 

Republica Cehă, în continuare alături de Ucraina

 

Republica Cehă a mai promis Ucrainei ajutor suplimentar în apărarea sa împotriva invaziei ruse. La o întâlnire cu omologul său german Annalena Baerbock (Verzii) în orașul de graniță Bärenstein/Vejprty, ministrul ceh de externe Jan Lipavsky a vorbit despre o „agresiune imperială rusă fără precedent”. Ea este cea mai mare amenințare la adresa securității din Europa. „Republica Cehă va rămâne cu Ucraina până când ultimul tanc rus va dispărea”.

Baerbock a spus că s-a convenit deja la summitul NATO de la Vilnius să sporească sprijinul militar pentru dreptul la autoapărare. Cancelarul Olaf Scholz (SPD) a anunțat acolo un pachet de încă 700 de milioane de euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel