Împinși pe malul stâng al Niprului, rușii se încurajează între ei că Ucraina nu va putea lovi cu HIMARS nici Crimeea, nici Mariupolul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea de rachete dintr-un sistem HIMARS folosit de forțele de apărare ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Lansarea de rachete dintr-un sistem HIMARS folosit de forțele de apărare ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

În cursul săptămânii trecute Federația Rusă a luat decizia de se retrage pe celălalt mal al fluviului Nipru din Herson, regiune din sudul Ucrainei, anexată ilegal de Rusia în această toamnă. Decizia e una majoră în contextul în care importanța strategică a Hersonului, poartă către Crimeea, e crucială în desfășurarea conflictului.

Rușii au ocupat Hersonul încă din primele zile ale invaziei, dar în fața contraofensivei ucraineane s-au văzut nevoiți să se retragă și să abandoneze orașul. 

Decizia a fost anunțată de Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, și de Serghei Surovikin, comandantul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina.

În urmă cu trei zile Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că a încheiat retragerea trupelor sale de ocupație pe malul stâng al fluviului Nipru din Herson.

„Transferul unităţilor militare ruse către malul stâng (estic) al fluviului Nipru s-a încheiat. Niciun singur echipament militar sau vreo armă nu au fost lăsate pe malul drept (vestic). Toţi militarii ruşi au traversat pe malul stâng”, preciza Ministerul Apărării rus, într-un comunicat.

Recent, fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, generalul-locotenent Ben Hodges, și-a exprimat din nou convingerea că Ucraina poate elibera inclusiv peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, precizând că sistemele HIMARS vor putea fi dislocate pe partea din Hersonul eliberat, de unde pot lovi inclusiv Crimeea, slăbind apărarea rusă.

Ben Hodges crede că Mariupolul și Melitropolul vor fi recucerite până în ianuarie.

CITEȘTE ȘI: SUA trebuie să recalibreze politica Ucraina. Gen. Ben Hodges: Dacă ucrainenii aveau ATACMS, puteau deja să lovească în Crimeea

 

Rusia se încurajează că Ucraina nu va putea elibera Crimeea sau Mariupolul

 

2. HIMARS ucr... (himars-ucraina_68711700.jpeg)

HIMARS ucrainean, într-o imagine editată de Ministerul Apărării din Ucraina

Experții ruși admit faptul că sistemele ucrainene s-au apropiat de Crimeea, dar sunt optimiști că Ucraina nu va putea elibera alte teritorii ocupate. Rușii se încurajează totodată că sistemele HIMARS nu vor reuși să lovească în Crimeea și alte regiuni aflate sub ocupație rusă, într-un așa fel încât să poată fisura apărarea rusă.

Konstantin Sivkov, analist rus și doctor în științe militare, l-a contrazis pe generalul american Ben Hodges în cadrului unui interviu oferit portalului rus de propagandă pro-Kremlin Vzgyad.

„Acum, după retragerea trupelor ruse din Herson, Forțele Armate ucrainene pot sista alimentarea cu apă potabilă în Crimeea și, de asemenea, pot bombarda peninsula folosind lansatoare HIMARS de pe celălalt mai al Niprului. Desigur, le vom doborî rachetele, chiar dacă nu toate”, se încurajează expertul militar rus.

În apărarea afirmațiilor sale el a dat exemplul unui anunț făcut de Ministerul Apărării al Federației Ruse în luna octombrie, când Moscova a susținut că sistemele ruse de apărare antiaeriană au doborât 33 de rachete lansate de HIMARS în Donbas și Herson.

Expertul militar rus a mai adăugat că Ucraina nu are nicio șansă să elibereze nu doar Crimeea, dar nici Mariupolul, atâta timp cât Armata rusă își respectă strategia de apărare, fără să ofere explicații în susținerea afirmației sale.

CITEȘTE ȘI: Gen. Hodges: Fronturile din Harkov și Herson - îndreptate spre Crimeea. Toate drumurile duc în Crimeea

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel