HIMARS, coșmarul Rusiei. Gen. Hodges: Fronturile din Harkov și Herson - îndreptate spre Crimeea. Toate drumurile duc în Crimeea

Tragere cu un sistem High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)
Tragere cu un sistem High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)

Generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în cadrul unui interviu, a analizat operațiunile militare de pe front și a atras atenția că sistemele HIMARS, coșamarul Federației Ruse, se apropie tot mai mult de Crimeea.

Într-un interviu acordat Europei Libere, și publicat ieri, generalul american Ben Hodges a subliniat că întreaga contraofensivă ucraineană, începută în luna septembrie, atât pe frontul de Est (Harkov), cât și în Sud (Herson), are o direcție cât se poate de clară: Crimeea.

Generalul american a arătat că în contextul actual ucrainenii pot transfera sisteme HIMARS mai aproape de granița peninsulei, reușit să lovească forțele ruse de ocupație din Crimeea, fără să aibă nevoie de celebrele rachete ATACMS cu rază de acțiune de 300 kilometri.

 

„Toate drumurile duc în Crimeea”

 

Când discutăm despre contraofensiva ucraineană începută în septembrie trebuie să avem în vedere o operațiune majoră. Aripa stângă a contraofensivei de pe frontul din Harkov a coborât, acum se află la Donețk și se îndreaptă spre Mariupol. 

Cealaltă aripă a operațiunii este pe frontul din Herson. Ambele sunt îndreptate spre Crimeea. Toate drumurile duc în Crimeea. Și, pe măsură ce ucrainenii se apropie tot mai mult, vor avea capacitatea de a folosi sisteme HIMARS și alte sisteme de înaltă precizie cu rază lungă pentru a lovi ținte rusești aflate în Crimeea ocupată”, precizează generalul american Ben Hodges.

Acesta și-a exprimat din nou convingerea că nu e exclus ca până în vara anului 2023 Crimeea să fie eliberată.

Amintim că Ben Hodges a mai avansat un asemenea scenariu, care înainte de invadarea Ucrainei de pe 24 februarie 2022 era inimaginabil.

„Dacă ucrainenii vor începe să lovească bazele aeriene, depozitele militare rusești, punctele de suport logistic ori instalațiile navale din Crimeea, cu arme cu precizie mare, atunci Peninsula se va tranforma într-un punct greu de apărat de ruși. Și din acest motiv cred că Ucraina va elibera Crimeea până în vara anului viitor”, a precizat Ben Hodges.

 

Un prim pas deja a fost făcut. Rusia se retrage pe malul stâng al Niprului, cedând orașul Herson

 

2. Crimeea... (peninsula_crimeea_39812200.png)

Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă în martie 2014

Noul comandant al forțelor de ocupație ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, a anunțat că în regiunea Herson, Federația Rusă transferă forțele de ocupație pe malul stâng al Niprului, adică părăsește Hersonul.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei provincii, scrie și Agerpres.

Generalul Serghei Surovikin, aflat la conducerea războiului din Ucraina, i-a recomandat lui Șoigu retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al râului Nipru, invocând dificultăți logistice.

Ucrainenii spun că forțele ruse au început, încă de dimineață, să arunce în aer masiv podurile din regiunea Herson.

Rusia își va organiza apărarea regiunii pe malul stâng.

Decizia de retragere reprezintă o acceptare a unei înfrângeri militare majore.

Trupele ruseşti au ocupat de la începutul invaziei în Ucraina Hersonul, de pe fluviul Nipru, singura capitală regională pe care acestea au reuşit să o cucerească.

Hersonul reprezintă și o poartă către Crimeea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel