IDF prezintă dovezi că o rachetă greșit lansată din Gaza a provocat explozia unui spital și denunță "minciunile" Hamas

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, prezintă dovezi că gruparea teroristă Jihadul Islamic Palestinian se afla în spatele unui atac care a lovit un spital din Gaza. Sursa foto: IDF.
Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, prezintă dovezi că gruparea teroristă Jihadul Islamic Palestinian se afla în spatele unui atac care a lovit un spital din Gaza. Sursa foto: IDF.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au prezentat miercuri dimineață dovezi suplimentare care să susțină afirmația că explozia mortală din parcarea unui spital din Gaza, care a avut loc seara precedentă, a fost cauzată de o rachetă lansată greșit de teroriștii palestinieni și nu de o racheta lansata de armata israeliană. IDF a acuzat mass-media occidentala că au acceptat "minciunile" Hamas cu privire la incident.

Armata israeliană a prezentat o conversație interceptată între oficiali Hamas care spuneau că explozia a fost cauzată de un proiectil palestinian al Jihadului Islamic.

De asemenea, IDF a arătat că parcarea spitalului nu prezenta un crater cauzat de o rachete israeliana, ci de una lansată de Hamas, dar și că nu au fost provocate daune structurale clădirilor din apropiere - ambele lucruri care ar fi fost în mod normal destul de vizibile dacă ar fi fost un atac al IDF.

Explozia, care, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Hamas, a provocat sute de morți, a fost inițial susținută că a avut loc chiar la Spitalul Baptist Al-Ahli, dar imaginile de miercuri dimineață au arătat că s-a produs în parcarea spitalului, fără că niciuna dintre clădirile din jur să fi suferit daune structurale semnificative.

Palestinienii și o mare parte din lumea arabă au acuzat rapid Israelul, afirmând că acesta a lovit unitatea medicală și că sute de persoane au fost ucise, iar Israelul a fost condamnat rapid de Iordania, Turcia, Egipt, Arabia Saudită și alții. Țările nu au furnizat dovezi care să susţină afirmaţiile lor că explozia a fost cauzată de o lovitură aeriană israeliană.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat inițial că cel puțin 500 de persoane au fost ucise, potrivit AP, cifră care a fost ulterior modificată la 200-300, după cum a relatat AFP.

Gruparea teroristă Hamas a numit explozia "o crimă de război", iar Organizația Mondială a Sănătății a emis, de asemenea, un reproș.

După ce inițial a spus că investighează problema, IDF a declarat că nu a fost implicat, că nu a operat în zonă în momentul exploziei și că "o analiză a sistemelor operaționale ale IDF indică faptul că o ploaie de rachete a fost lansată de teroriștii din Gaza, trecând în imediata apropiere a spitalului Ahli din Gaza în momentul în care a fost lovit".

Explozia a avut loc marți, la ora 18:59, la scurt timp după ce au fost lansate alarme privind un atac cu rachete lansate din Gaza către sudul și centrul Israelului.

Într-un briefing ţinut miercuri dimineață, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a acuzat Hamas că a indus în eroare în mod intenționat mass-media internaționale, acuzând Israelul pentru incident.

Hagari, într-un briefing în limba engleză adresat presei internaționale, a citit o transcriere tradusă a unei convorbiri interceptate între doi oficiali Hamas, în care aceștia vorbesc despre racheta eșuată, lansată de gruparea teroristă din Gaza, Jihadul Islamic Palestinian, care a lovit parcarea Spitalului Baptist Al-Ahli, în urma unei lansări multiple de rachete dintr-un cimitir din apropierea spitalului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel