O rachetă a Jihadului Islamic a lovit spitalul din Gaza. Serviciile din Israel au publicat interceptări ale discuțiilor unor membri Hamas imediat după tragedie (Audio)

Darius Muresan |
Data publicării:
Războiul israeliano-Hamas în Fâșia Gaza. Foto: Agerpres
Războiul israeliano-Hamas în Fâșia Gaza. Foto: Agerpres

IDF (forțele de apărare israeliene) au dat publicității o interceptare audio a serviciilor de informații în care doi lideri Hamas vorbesc despre faptul că spitalul din Gaza a fost lovit de o rachetă a Jihadului Islamic Palestinian, lansată dintr-un cimitir aflat în spatele spitalului.

Inițial Armata israeliană a difuzat imagini filmate din aer despre care spune că dovedesc că o rachetă palestiniană rătăcită a fost responsabilă pentru explozia mortală de la un spital din Fâşia Gaza.

Ulterior, IDF a difuzat și un material audio în care sunt interceptați lideri ai Hamas vorbind despre tragedia de proporții de ieri, când spitalul din Gaza a fost lovit, rezultatul fiind sute de morți civili.

Redăm fragmentele esențiale din dialog:

- Îți spun, e pentru prima dată când vedem că o astfel de rachetă eșuează. De asta spunem că ea aparține Jihadului Islamic Palestinian.  

- Poftim?!? E a noastră (n.r. - racheta)?  

- Așa se pare ....

- Ni s-a spus că proiectilul rachetei e unul local, nu e un proiectil israelian   

- Ce vrei să spui? Pentru numele lui Dumnezeu, nu putea exploda în altă parte   

- Au lansat racheta din cimitirul aflat în spatele spitalului. Racheta a eșuat, a lovit (n.r. spitalul)

Jihadul Islamic Palestinian e o altă organizație teroristă care activează în Fâșia Gaza alături de Hamas. Jihadul Islamic Palestinian, în comparație cu Hamas, e dependent 100% de fondurile iraniene. 

Jihadul Islamic Palestinian a coordonat atacurile asupra Israelului în 2021.

Ambele grupuri teroriste din Gaza dețin zeci de mii de rachete, multe dintre ele rudimentare. IDF a identificat de multe ori eșuări ale rachetelor la lansare, sau chiar rachete căzute pe teritoriul israelian care nu au explodat.

 

Lumea musulmană dă în clocot

 

Protestatarii au ieşit în stradă în ţările musulmane din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, după ce o rachetă a lovit un spital din Fâşia Gaza, omorând sute de civili, relatează și Agerpres, care citează DPA.

Mai multe ţări au anunţat, de asemenea, zile de doliu pentru victime.

La Amman, demonstranţii au încercat să atace ambasada israeliană, a informat agenţia oficială de ştiri Petra din Iordania. Surse de securitate iordaniene au negat relatările conform cărora clădirea a fost luată cu asalt. Protestatarii au fost îndepărtaţi din zonă, au spus sursele. Videouri de pe reţelele de socializare au arătat protestatari strigând înspre ambasadă.

Numeroşi demonstranţi s-au adunat marţi seara în faţa consulatului israelian din Istanbul. Agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu a arătat demonstranţi fluturând steaguri palestiniene şi scandând "Jos Israelul!" Poliţia a fost la faţa locului cu un contingent mare pentru a proteja consulatul.

La Tunis, capitala Tunisiei, sute de persoane au protestat în faţa ambasadei franceze după incident, a informat agenţia de stat TAP. În Bagdad, Irak, sute de oameni s-au adunat în centrul oraşului, potrivit martorilor oculari.

În suburbiile sudice ale capitalei libaneze, Beirut, sute de susţinători Hezbollah au cerut ca Tel Aviv-ul să fie bombardat. În centrul Beirutului, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor din apropierea ambasadei SUA, potrivit martorilor.

În Iran, agenţia de ştiri de stat IRNA a arătat o mulţime la Teheran scandând "Jos Israelul". Guvernul iranian a decretat miercuri zi de doliu. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a condamnat ferm atacul şi a dat vina pe Israel. Mulţimile au mărşăluit în faţa ambasadei britanice fluturând steaguri palestiniene. Au existat, de asemenea, proteste în faţa misiunii franceze.

În capitala Germaniei, Berlin, poliţia a intervenit pentru a întrerupe o acţiune de comemorare pro-palestiniană. Potrivit poliţiei, peste 300 de persoane s-au adunat la Poarta Brandenburg - un fotograf DPA a estimat mulţimea la aproximativ 1.000. Poliţia a transmis pe platforma de socializare X că unii protestatari au atacat ofiţerii de poliţie atunci când i-au împiedicat să mărşăluiască mai departe.

Sute de persoane au fost ucise şi rănite în atacul cu rachete asupra spitalului din Fâşia Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătăţii. Israelul şi palestinienii se învinovăţesc reciproc pentru atac. Armata israeliană a acuzat gruparea Jihadul Islamic din Fâşia Gaza, dând vina pe o rachetă rătăcită lansată de organizaţia militantă palestiniană. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel