Hamas, întâlnire 'de urgenţă' cu Mahmoud Abbas, înainte ca Trump să prezinte planul de pace pentru Orient

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Mişcarea islamistă Hamas a confirmat participarea la o întâlnire 'de urgenţă' marţi a conducerii palestiniene la Ramallah, în Cisiordania, convocată cu privire la planul de pace american pentru Orientul Mijlociu.

Planul de pace urmează să fie prezentat azi de preşedintele american Donald Trump, la ora 17.00 GMT, adică 19.00 în Israel şi în teritoriile palestiniene.

Trump i-a primit luni la Washington pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, 'prietenul' său, şi pe liderul opoziţiei israeliene, Benny Gantz.

La Ramallah, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, urmează să conducă în cursul serii o reuniune a facţiunilor palestiniene, care au respins deja planul american considerat 'istoric' de Netanyahu şi Gantz.

Conform palestinienilor, planul cuprinde recunoaşterea oficială a Ierusalimului drept capitală unică a Israelului, anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, inclusiv din Valea Iordanului, o zonă agricolă şi strategică reprezentând în jur de 30% din Cisiordania ocupată.

Abbas conduce mişcarea laică Fatah, la putere în Cisiordania şi ostilă islamiştilor din Hamas, care controlează Fâşia Gaza, enclavă palestiniană cu 2 milioane de locuitori.

'Am invitat Hamas la o întâlnire de urgenţă a conducerii palestiniene şi ei vor fi prezenţi', a declarat marţi pentru AFP un responsabil palestinian de rang înalt, Azzam al-Ahmed, potrivit Agerpres. Prezenţa a fost confirmată de un cadru al Hamas, Nasser al-Din al-Shaar.

 

Palestinienii cer boicotarea planului american de pace pentru Orientul Mijlociu



Palestinienii au lansat luni un apel comunităţii internaţionale să boicoteze planul american, despre care Mahmoud Abbas a refuzat să discute cu Donald Trump, acuzat că este prea favorabil Israelului.

'Nu vor exista discuţii cu americanii atât timp cât nu vor recunoaşte soluţia cu două state', adică un stat palestinian viabil alături de Israel, a afirmat unul dintre responsabili, sub acoperirea anonimatului.

Palestinienii vor avea însă discuţii cu responsabili ai unor state arabe pentru a se informa despre poziţia fiecăruia faţă de planul american. Acesta intervine într-o perioadă în care Israelul dă semne de apropiere de anumite monarhii din Golf, printre care Arabia Saudită.

Manifestaţii împotriva planului american sunt deja prevăzute să aibă loc marţi în Fâşia Gaza, precum şi la Nablus şi la Ramallah, în Cisiordania ocupată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel