Hamas a condamnat la moarte în Fâșia Gaza mai mulți „informatori și colaboratori” cu Israelul

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat joi condamnarea la moarte a şase bărbaţi acuzaţi de "colaborare" cu Israelul, potrivit unui comunicat al acestei grupări radicale, citat de AFP.

Tribunalul militar al Hamas a afirmat că a judecat "un anumit număr de informatori, dintre care şase au fost condamnaţi la moarte, alţii la închisoare pe viaţă, la muncă forţată, iar unul a fost achitat".

În 2018, şase persoane, între care o femeie, au primit sentinţa capitală prin spânzurare pentru "colaborare" cu Israelul, iar - cu un an înainte - trei persoane au fost spânzurate după ce au fost recunoscute vinovate de asasinarea unui comandant al mişcării islamiste.

Hamas a declarat joi că acei "colaboratori" care se vor preda autorităţilor vor beneficia de sancţiuni mai puţin severe şi că tribunalul "a urmat procedurile legale".

Legislaţia palestiniană cere ca preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) să-şi dea aprobarea pentru sentinţele capitale, dar Hamas ignoră acest aspect.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului din Fâşia Gaza au cerut Hamas să reducă numărul condamnărilor la moarte.

Centrul Al-Mezan pentru drepturile omului, cu sediul în Gaza, a denunţat la începutul lunii "interminabilele condamnări la moarte pronunţate de tribunalul militar" din enclava palestiniană.

În 2005, armata israeliană s-a retras unilateral din Fâşia Gaza, după care a impus o blocadă terestră, aeriană şi maritimă, întărind-o în 2007 când Hamas a cucerit puterea în Gaza în urma unor lupte fratricide cu mişcarea Fatah a lui Mahmoud Abbas, preşedintele ANP.

De atunci, Hamas şi Israelul s-au înfruntat în patru conflicte (2008, 2012, 2014 şi 2021). 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel