Gruparea palestiniană teroristă Hamas lovește Israelul: Cel puțin 7 morți după ce Hamas a atacat o sinagogă

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat, după lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni, transmite Agerpres, care citează AFP.

Acest atac armat, al cărei autor a fost împuşcat, a avut loc în cartierul Neve Yaakov, colonizat de evrei în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexată de Israel, pe fondul apelurilor internaţionale de a preveni o nouă escaladare după 36 de ore de violenţă în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Israel, şi în seara Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

"Este deosebit de josnic faptul că acest atac s-a produs asupra unui lăcaş de cult şi [în această] zi de comemorare" a genocidului evreilor de către nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

Potrivit Jerusalem Post atacul a fost revendicat de gruparea palestiniană Hamas.

"Şapte oameni nevinovaţi au fost masacraţi" de atacator, un palestinian de 21 de ani rezident în Ierusalimul de Est, care a deschis focul în stradă în jurul orelor 20.15 (18.15 GMT), a raportat poliţia.

Este "unul din cele mai grave atacuri pe care le-am suferit în ultimii ani", a declarat presei la faţa locului şeful poliţiei israeliene, Kobi Shabtai.

Potrivit poliţiei, "teroristul a fost neutralizat şi declarat mort" după o urmărire cu maşina şi un schimb de focuri cu poliţişti.

"L-am văzut pe terorist sosind cu maşina. S-a oprit în mijlocul intersecţiei, a deschis focul din maşina lui" şi a continuat să tragă în oamenii care se apropiau să-i ajute pe cei căzuţi, a declarat pentru AFP Shalom Borohov, un frizer de 48 de ani care locuieşte lângă sinagogă.

Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, a spus că a identificat în total zece victime lovite de gloanţe, printre care un bărbat de 70 de ani şi un adolescent de 14 ani. Un fotoreporter al agenţiei France Presse a văzut la faţa locului trei cadavre întinse pe stradă.

 

Manifestări zgomotoase de bucurie în Cisiordania și Fâșia Gaza după atacul Hamas asupra Israelului



Vestea atacului a fost urmată de manifestări zgomotoase de bucurie la Ramallah şi în Fâşia Gaza, numeroşi rezidenţi fluturând drapeluri palestiniene, potrivit jurnaliştilor AFP.

În timp ce la locul tragediei, zeci de israelieni l-au întâmpinat pe premierul Benjamin Netanyahu strigând "Moarte arabilor!".

Într-un discurs televizat, Netanyahu a promis ulterior "acţiuni imediate", fără alte precizări, şi le-a cerut israelienilor să nu îşi facă dreptate singuri, ci să se bazeze pe armată şi pe poliţie.

Atacul de la Ierusalim "este o reacţie firească la crimele ocupaţiei (israeliene) împotriva poporului nostru palestinian", a declarat Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al mişcării islamiste palestiniene Hamas, amintind de moartea cu o zi înainte a nouă palestinieni în cursul unui raid al armatei israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate.

Atentatul a fost condamnat de preşedintele american, Joe Biden, care i-a telefonat premierului israelian pentru a-l asigura de "angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului".

Joe Biden a criticat acest "atac terorist cumplit", numindu-l drept un "atac împotriva lumii civilizate", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a confirmat programul şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken, care urmează să plece de duminică în Egipt, apoi luni şi marţi la Ierusalim şi Ramallah.

În timpul acestui turneu în Orientul Mijlociu, Blinken va discuta despre "măsurile care trebuie luate pentru o diminuare a tensiunilor", a spus Patel.

Parisul a condamnat "atacul terorist îngrozitor" din Ierusalimul de Est, iar Roma "un atac terorist laş", mai scrie AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel