Grupare navală rusă în Marea Nordului în timpul încoronării Regelui Charles al III-lea. O fregată Type 33 cu rachete Harpoon „răspunde” Rusiei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregată britanică lansând o rachetă antinavă de tip Harpoon, în timpul unor manevre militare. Foto: Royal Navy
Fregată britanică lansând o rachetă antinavă de tip Harpoon, în timpul unor manevre militare. Foto: Royal Navy

Cotidianul britanic The Sun a informat, pe 05.05.2023, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, că Forțele Navale ale Marii Britanii au trimis o fregată Type 23, echipată cu rachete antinavă Harpoon, să monitorizeze activitățile desfășurate în Marea Nordului de o grupare navală rusească.

“Fregata britanică a primit misiunea de a monitoriza mișcările navelor rusești aflate în Marea Nordului”, se arată în articolul din The Sun, preluat de agenția de presă rusă Interfax.

După cum  au precizat jurnaliștii britanici, fregata are în dotare rachete antinavă Harpoon.

“Am fost informați despre un număr mic de nave rusești care efectuează exerciții în apropierea Regatului Unit și monitorizăm îndeaproape situația”, a declarat pentru publicație o sursă din departamentul britanic al apărării.

Comentariul autorului: Gruparea Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Nordului nu este deloc una mică, așa cum a apreciat reprezentantul Ministerului britanic al Apărării.

Din aceasta fac parte, în primul rând, cele patru nave care vin din Marea Mediterană, unde au îndeplinit misiuni în cadrul escadrei rusești din regiune. Este vorba despre fregata Amiral Grigorovici a Flotei ruse din Marea Neagră, corvetele Soobrazitelny și Stoiky ale Flotei din Marea Baltică și petrolierul Kama al Flotei de Nord.

La acestea s-au adăugat navele mici purtătoare de rachete Sovetsk și Odintsovo ale Flotei din Marea Baltică, precum și remorcherul Serghei Balk și petrolierul Viceamiral Paromov. Acestea din urmă fac parte din compunerea Flotei din Marea Neagră, dar se află temporar în Marea Baltică, deoarece Turcia a închis strâmtorile de la Marea Neagră, în timp ce navele se aflau în misiune în Marea Mediterană.

De asemenea, în Marea Nordului a fost semnalată și prezența distrugătorului Viceamiral Kulakov al Flotei de Nord.

 

Nici urmă de coincidență: Provocări rusești înainte de încoronarea Regelui Charles al III-lea

 

2. Fregata Am... (fregata_amiral_grigorovici_75620700.jpeg)

Fregata Amiral Grigorovici din Flota rusă a Mării Negre

Ca urmare, gruparea navală rusă aflată în prezent în Marea Nordului este una fără precedent și a fost constituită pentru a semnala prezența în regiunea marcată de mai multe evenimente importante în plan politic și militar. În primul rând, este vorba despre încoronarea oficială a regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, programată pentru 06 mai. În al doilea rând, în Marea Nordului sunt planificate exercițiile NATO cu numele de cod Dynamic Mongoose 2023 și Formidable Shield 2023.

Trebuie remarcat faptul că din gruparea navală rusească din Marea Nordului fac parte șase platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. De asemenea, nu este exclus ca aceasta să includă și submarine strategice de la Flota de Nord. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel