Grecia admite că nu mai poate continua cu atâtea avioane diferite. F-16 Block 30 și Mirage 2000 vor fi vândute pentru a „aerisi” aviația militară

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 „Zeus”, Grecia. Sursă foto: Airshow 2018, forțele armate poloneze: Airshow.wp.mil.pl
F-16 „Zeus”, Grecia. Sursă foto: Airshow 2018, forțele armate poloneze: Airshow.wp.mil.pl

Ca parte a unei reforme majore, guvernul grec intenționează să-și dezafecteze o parte din aeronave de luptă mai vechi dar, și să vândă avioane F-16 și Mirage 2000. Acest lucru a fost anunțat, pe 25 martie, de ministrul Apărării, Nikos Dendias, cu ocazia Zilei Independenței.

Șeful Ministerului Apărării a confirmat planurile guvernului de reconstrucție radicală a forțelor armate ale Greciei, ca parte a „celui mai mare program de reformă din istoria statului grec modern”.

Oficialul a spus că reconstrucția Forțelor Aeriene se află în fruntea listei de priorități, precizând că actuala flotă de avioane este supraîncărcată din cauza numărului mare de diferite tipuri de aeronave și necesită unificare.

„Operăm un număr mare de tipuri diferite de aeronave. Avem F-4, Mirage 2000-5, F-16 Block 30, F-16 Block 50, F-16 Block 52, F-16 Block 70 și Rafale. Nu putem continua pe această cale”, a spus el.

În viitoarea reducere a flotei sale de luptă, Guvernul elen este motivat de costul ridicat de operare. Vor fi  retrase aeronavele mai vechi, care vor fi vândute dacă este posibil.

„F-4 trebuie scos din funcțiune și, dacă este posibil, vândut. Mirage 2000-5 este o aeronavă extrem de puternică și poate fi vândută. F-16 Block 30 trebuie vândut. Cred că vom putea vinde Mirage 2000-5 și F-16”, a spus Dendias.

Ministerul grec al Apărării intenționează să vândă Indiei 18 avioane Mirage 2000, care au fost dezafectate în 2022.

Flota de de F-16 incluse 40 de aeronave Block 30 și același număr de Block 50. Cu toate acestea, nu se știe câte dintre ele sunt în prezent în stare de funcționare.

 

Modernizarea aviației grecești

 

2. Primele av... (f-16-viper-grecia-avioane_65330100.jpg)

Primele avioane F-16 modernizate la standardul Viper ale Greciei. Foto: Ministerul Apărării din Grecia

Noile avioane de vânătoare F-16, care vor rămâne în serviciu, vor fi în cele din urmă aduse la nivelul Block 70/72, cea mai modernă versiune a acestei aeronave.

„Trebuie să ne întărim flota Rafale – avem 24, dar ar fi bine să avem 30. Și, bineînțeles, să achiziționăm F-35 Block 4”, a adăugat el.

Dendias a recunoscut că țara sa a avut întârzieri în programul de modernizare a aeronavelor F-16 la cea mai nouă versiune, dar și-a exprimat convingerea că Grecia va avea o „flotă adecvată” de aeronave „până cel târziu în 2027”.

În ianuarie 2024, Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare către Grecia a 40 de avioane de luptă F-35A și a echipamentelor aferente, în valoare de 8,6 miliarde de dolari.

 

Între timp Grecia aduce modificări în programul F-35

 

3. F-35 Light... (f-35-motor-pratt---whitney-f-135_21870100.jpg)

F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force

Așa cum anunța și DefenseRomania, în timp ce Statele Unite au dat permisiune pentru vânzarea de avioane F-16 Block 70/72  către Turcia, un cadou similar a fost făcut şi Greciei, dar oferind o clasă de avioane de luptă mult superioară.

Acest lucru înseamnă o schimbare pentru forțele aeriene elene, care acum vor survola cerul în calitate de operatori privilegiați ai F-35, în locul Turciei. În prezent, Grecia discută achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35A Block 3. 

Cu toate acestea, agenția de presă elenă Pentapostagma, relatează că oficialii greci iau în calcul o schimbare de planuri. Negocierile dintre Atena și Washington par să se îndrepte spre un ''schimb'' al avioanelor F-35 în configuraţia Block 3 cu versiunea mult mai avansată Block 4. Când s-a dat undă verde pentru ca Grecia să achiziționeze F-35, modelul de avion în cauză era Block 3.

Dacă este să analizăm intenţia Greciei de a trece de la F-35 Block 3 la Block 4, schimbarea este semnificativă și este influențată în mare măsură de dorința grecilor de a integra racheta franceză Meteor BVRAAM [beyond visual range air-to-air missile] pe aceste aeronave. Fiind un utilizator al rachetelor Meteor, grație achiziției a 24 de avioane de luptă Dassault Rafale din Franța, această decizie este cât se poate de logică pentru Atena. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel