Grecia intenţionează să înlocuiască cererea pentru F-35 Block 3 cu o solicitare pentru versiunea Block 4: Interes pentru utilizarea rachetelor Meteor BVRAAM

În timp ce Statele Unite au dat permisiune pentru vânzarea de avioane F-16 Block 70/72  către Turcia, un cadou similar a fost făcut şi Greciei, dar oferind o clasă de avioane de luptă mult superioară. Acest lucru înseamnă o schimbare pentru forțele aeriene elene, care acum vor survola cerul în calitate de operatori privilegiați ai F-35, în locul Turciei. În prezent, Grecia discută achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35A Block 3. 

Cu toate acestea, agenția de presă elenă Pentapostagma, relatează că oficialii greci iau în calcul o schimbare de planuri. Negocierile dintre Atena și Washington par să se îndrepte spre un ''schimb'' al avioanelor F-35 în configuraţia Block 3 cu versiunea mult mai avansată Block 4. Când s-a dat undă verde pentru ca Grecia să achiziționeze F-35, modelul de avion în cauză era Block 3.

Dacă este să analizăm intenţia Greciei de a trece de la F-35 Block 3 la Block 4, schimbarea este semnificativă și este influențată în mare măsură de dorința grecilor de a integra racheta franceză Meteor BVRAAM [beyond visual range air-to-air missile] pe aceste aeronave. Fiind un utilizator al rachetelor Meteor, grație achiziției a 24 de avioane de luptă Dassault Rafale din Franța, această decizie este cât se poate de logică pentru Atena.  

Motivele pentru care Grecia a solicitat avioane F-35 în configuraţia Block 4 sunt în mare parte legate de dependența sa de racheta franceză Meteor. Există numeroase motive care stau la baza acestei preferințe, caracteristicile unice ale rachetei Meteor BVRAAM făcând-o să fie o alegere bună.

Spre deosebire de competitorii săi, această rachetă folosește un motor cu reacție revoluționar care îi permite să lovească tine aflate la distanţe mari. Aceste atribute distinctive sunt cele care îi consolidează poziția de rachetă aer-aer de ultima generaţie.

Echipată cu un sistem avansat de ghidare radar activă, racheta Meteor se mândrește cu capacități excepționale de detectare și urmărire a țintei sale.

Această tehnologie nu numai că permite o precizie a țintirii, dar rămâne funcțională și în medii extrem de complexe și potențial periculoase. O caracteristică unică a acestui sistem radar este modul “fire-and-forget”, care, odată activat, permite rachetei să își urmărească ținta în mod independent, fără a necesita intervenții suplimentare din partea pilotului.

Un factor cheie al eficacității rachetei Meteor este viteza. Capabilă să atingă o viteză de până la Mach 4, este, fără îndoială, una dintre cele mai rapide rachete aer-aer din lume. Dar Meteor BVRAAM este mai mult decât viteză, fiind renumită și pentru manevrabilitatea sa sporită -  îi permite să-și modifice cursul cu rapiditate și precizie.

Se anticipează că următoarea discuție greco-americană pe tema F-35 va avea loc probabil în aprilie, fie la mijlocul sau la sfârșitul lunii. Grecii sunt pe deplin conștienți de faptul că orice abatere de la solicitarea pentru trecerea de la F-35 Block 3 la Block 4 ar putea duce la o întârziere a livrării celor 20 de avioane de luptă comandate.

Termenele actuale sugerează că Atena ar putea intra în posesia acestor avioane până în 2028 - deși, există o șansă ca aceștia să sosească încă de anul viitor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel