Grecia anunță că Armata elenă e pregătită să răspundă provocărilor Turciei și pune presiune pe UE pentru a impune sancțiuni

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Hellenic Navy Facebook
Sursă foto: Hellenic Navy Facebook

Grecia, prin vocea ministrului Apărării de la Atena, a transmis că Armata elenă e pregătită să facă față provocărilor Turciei și a pus presiune pe Uniunea Europeană pentru a impune sancțiuni Ankarei, ca urmare a crizei din Mediterana de Est, în cadrul summit-ului care va avea loc în decembrie.

Adunarea Parlamentară a NATO a organizat cea de-a 66-a Sesiune Anuală în perioada 19-23 noiembrie 2020.

În cadrul acestei reuniuni care a avut loc prin videoconferință Grecia a ridicat din nou problema tensiunilor cu Turcia.

Astfel, potrivit publicației elene News247.gr, ministrul grec al apărării Nikos Panagiotopoulos a subliniat în cursul zilei de sâmbătă că Atena „respectă principiile Tratatului NATO și, în special, angajamentul Articolului 1 cu privire la rezolvarea oricărei dispute internaționale prin metode pașnice fără utilizarea forței”.

Oficialul grec a menționat totuși în cadrul reuniunii NATO că „Armata Greciei e pregătită să facă față oricărei provocări care amenință suveranitatea noastră în Mediterana de Est”. Panagiotopoulos a subliniat că situația e cu atât mai gravă cu cât suveranitatea Greciei nu este amenințată de un stat terț ci chiar de „Turcia, un stat membru NATO”.

Grecii și-au arătat din nou disponibilitatea de a dialoga pentru a detensiona situația, dar au acuzat Turcia că își continuă provocările prin prelungirea misiunii de explorare în apele disputate.

Amintim că tot în acest weekend Turcia a anunţat că extinde până pe data de 29 noiembrie activitatea de explorare seismică în zona disputată din Mediterana de Est.

„Un asemenea comportament confirmă diferența dintre declarațiile și acțiunile vecinilor noștri (n.a. - Turcia) și afectează credibilitatea lor în cadrul Alianței, demonstrând totodată intențiile lor reale”, a conchis ministrul Apărării de la Atena.

 

Grecia pune presiune pe UE pentru a impune sancțiuni Turciei

 

Totodată, potrivit publicație Enoplos.gr, ministrul Panagiotopoulos a afirmat tot în acest weekend, în cadrul unui seminar desfășurat online, că Uniunea Europeană trebuie să acționeze împotriva Turciei și să impună sancțiuni la următorul summit UE care va avea loc în luna decembrie a acestui an.

Panagiotopoulos s-a referit la tensiunile din Mediterana de Est și activitățile navei de studii seismice Oruc Reis, aflată sub pavilion turcesc, și care se află în misiune în apele disputate de cele două state. În ciuda tuturor protestelor părții elene și a Occidentului, Ankara continuă să desfășoare acțiuni în Mediterana de ESt.

„Pe măsură ce ne apropiem de luna decembrie (n.a. - summitul Consiliului European va avea loc în perioada 10-11 decembrie 2020), Europa trebuie să evalueze comportamentul Turciei. Sentimentul general e că nu s-au făcut prea multe pentru a dovedi că se încearcă detensionarea situației”, a afirmat ministrul Apărării din Grecia.

La summitul care a avut loc în luna octombrie, Turcia a fost avertizată de UE. Nu s-au luat măsuri împotriva Ankarei, în ciuda solicitărilor venite din partea Ciprului și Greciei. 

După șapte ore de discuții tensionate, Cipru a obținut în cele din urmă poziția fermă a UE în ceea ce privește Turcia și criza din Mediterana de Est.

Cu toate acestea, mai multe state UE sunt reticente în ceea ce privește implementarea de sancțiuni împotriva Turciei, unul dintre principalii parteneri economici ai Europei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel