Grecia acuză: UE a finanțat achiziția echipamentelor prin care forțele militare ale Turciei hărțuiesc Atena

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Uniunea Europeană a finanțat achiziționarea mai multor echipamente militare pentru forțele militare ale Turciei. Informația a fost confirmată de un comisar european din Cabinetul Ursulei von der Leyen.

Grecia acuză că Ankara hărțuiește Atena cu echipamentele pe care UE le-a finanțat pentru forțele militare ale Turciei. 

Totul a pornit de la europarlamentarul grec Nikos Androulakis care a cerut în Parlamentul European ca forțele militare ale Turciei să nu mai primească finanțare din partea Uniunii Europene.

Ca răspuns la interpelarea europarlamentarului grec, Oliver Varhelyi, comisar european pentru Vecinătate şi extindere, a admis că Bruxelles-ul a finanțat achiziționarea a patru nave pentru Garda de Coastă a Turciei ca urmare a crizei refugiaților. Mai mult, comisarul european a confirmat faptul că UE a finanțat și achiziționarea de vehicule blindate și echipamente de supraveghere pe care forțele Turciei să le utilizeze ca parte a eforturilor de a securiza frontiera.

 

Turcia a violat în mod repetat și deliberat spațiul Greciei

 

Comisarul Oliver Varhelyi a precizat că cele patru nave pentru Turcia au fost achiziționate anul trecut ca parte a inițiativei Uniunii Europene de a „proteja refugiații, cetățenii europeni, dar și pe cei turci”. Greek Reporter scrie că europarlamentarul grec a solicitat Bruxelles-ul explicații după ce în luna martie navele Turciei au violat în mod deliberat și repetat apele grecești. Astfel, Atena acuză că hărțuirea la care e supusă din partea Turciei e efectuată chiar cu echipamente finanțate de UE.

Europarlamentarul grec Nikos Androulakis a solicitat în Parlamentul European stoparea imediată a fondurilor pentru achiziționarea echipamentelor militare pentru Turcia și a solicitat Comisiei Europene să vină rapid cu explicații.

În apărarea poziției sale, Androulakis a reamintit că în urmă cu doar câteva luni întreaga conducere europeană a vizitat regiunea Evros, aflată la granița elenă cu Turcia, unde liderii europeni au putut vedea amploarea amenințării Turciei la adresa securității europene după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a pornit robinetul cu migranți. Europarlamentarul grec solicită Comisiei Europene să nu rămână indiferentă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel