Grecia acuză Germania că nu își exercită atribuțiile de lider european și înarmează Turcia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook

Ministrul de Externe al Greciei, Nikos Dendias, în cadrul unui interviu acordat presei internaționale, a acuzat Germania că nu își exercită atribuțiile de lider european și evită să impună un embargo asupra armelor împotriva Turciei.

Nikos Dendias a acordat un interviu celor de la Politico în care precizează: „Nu reușesc să înțeleg reținerea Germaniei de a își utiliza enorma putere economică pe care o are pentru a oferi un exemplu celorlalte state că trebuie respectată dreptul internațional”.

Șeful diplomației elene a făcut referire în special la programul submarinelor dezvoltat de Germania și Turcia, program despre care Atena consideră că Ankara se va folosi pentru a schimba echilibrul de putere în apele revendicate ale Mediteranei de Est.

„Înțeleg problema financiară, dar sunt convins că Germania înțelege și contradicția uriașă a ceea ce înseamnă înarmarea unui stat care amenință pacea și stabilitatea a două țări membre ale Uniunii Europene”, a subliniat Dendias.

 

Grecia cere insistent un embargo asupra armelor împotriva Turciei

 

Amintim că Grecia a făcut apel, de mai multe ori, către partenerii europeni, pentru ca aceștia să impună un embargo Turciei și să stopeze vânzarea de armament către Ankara. Atena susține că aceste arme ar putea fi utilizate împotriva ei și a Ciprului în cazul în care tensiunile din Mediterană vor escalada.

În cadrul aceluiași interviu, Nikos Dendias a mai precizat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu viitoarea Administrație Biden de la Casa Albă. El a subliniat că viitoarea administrație cunoaște problemele din regiune și a reiterat importanța prezenței americane în contextul în care aceasta ar compensa „lipsa prezenței militare europene din regiune”.

În ceea ce privește înarmarea și problema submarinelor ridicată de Dendias, șeful diplomației elene s-a referit la flota de șase submarine moderne din clasa Type 214 cu propulsie AIP, pe care Turcia le construiește. Dezvoltarea acestora se face cu ajutor german.

Turcii construiesc submarinele din clasa Type 214 în baza unui contract cu concernul german ThyssenKrupp Marine Systems. Contractul a fost semnat în 2009 și se ridică la aproximativ 2.5 miliarde de euro. În baza unei licențe, submarinele sunt construite la Șantierul Naval Golcuk.

În cursul anului trecut, primul dintre aceste șase submarine din clasa Type 214, a fost lansat la apă.

CITEȘTE ȘI: Construcția submarinelor Turciei cu ajutor german stârnește controverse și scandal politic la Berlin

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel