Urmărește emisiunea liveGiganții din tehnologie, mai multă putere decât Uniunea Europeană. Sondaj

Bianca Ştefan |
Data publicării:
Tehnologie
Tehnologie

2 din 3 cetățeni consideră că giganții din tehnologie au mai multă putere decât Uniunea Europeană

EUROPA PENTRU CREATORI a publicat joi, 6 septembrie, rezultatele unui nou sondaj de opinie în rândul "statelor indecise" și în Franța, potrivit căruia un număr covârșitor de repondenți (87%) sprijină legislația care protejează drepturile artiștilor. Datele arată de asemenea îngrijorarea profundă a cetățenilor din cauza faptului că platformele de Internet pun în pericol democrația în Europa, 67% apreciind că platformele au mai multă putere decât Uniunea Europeană și 61% indicând că suveranitatea și independența statelor europene sunt compromise de influența platformelor online.

Sondajul online, realizat de Harris Interactive, a chestionat 6,600 de cetățeni cu vârste peste 18 ani din Spania, Italia, Germania, Polonia, Cehia, România, Grecia și Franța (statele în care a fost dezbătută Directiva), pentru a afla percepția acestora despre relațiile dintre UE și platformele de Internet și protecția și remunerarea creatorilor. Aceste state reprezintă aproximativ 60% din membrii Parlamentului European și sunt decidenți critici în dezbaterile privind Directiva Drepturilor de Autor.

84% dintre români susțin remunerarea, de către platformele online, a organizațiilor media

În România, unde sondajul a fost realizat pe un eșantion de 800 de cetățeni, percepția este covârșitor în favoarea remunerării creatorilor de conținut. Astfel, 91% dintre românii participanți la sondaj s-au declarat de acord cu adoptarea unor reguli care să garanteze protecția și remunerarea creatorilor, iar 84% dintre repondenți consideră că platformele online ar trebui să remunereze organizațiile media pentru refolosirea conținutului acestora.

De asemenea, 67% dintre români consideră că giganții americani din tehnologie au mai multă putere decât Uniunea Europeană, iar 51% dintre repondenți sunt de părere că giganții din tehnologie compromit funcționarea democrației în Europa.

"Aceste rezultate sunt extrem de relevante și se constituie într-un apel de trezire pentru membrii Parlamentului European, înaintea votului asupra Directivei UE a Drepturilor de Autor, din 12 septembrie. Balanța puterilor trebuie să fie schimbată în favoarea creatorilor și cetățenilor", a spus Veronique Desbrosses, Directorul General al Asociaţiei Europene a Autorilor şi Compozitorilor (European Grouping of Societies of Authors and Composers - GESAC). "Viitorul Uniunii Europene se află în mâinile parlamentarilor europeni. Oamenii și-au spus părerea, acum este rândul decidenților să acționeze."

Sondajul de opinie mai arată următoarele:

- 66% dintre repondenți cred că platformele online nu împart în mod corect veniturile cu creatorii de conținut al căror conținut apare pe site-urile respective, repondenții din Franța (76%) și Germania (72%) arătând categoric că modul de distribuire a acestor venituri este incorect
- 81% dintre repondenți cred că platformele ar trebui să remunereze mai corect organizațiile media, cel mai mare număr de repondenți care sunt total de acord ca legislația să echilibreze regulile jocului fiind în Germania (43%) și România (41%).

"Acesta este primul sondaj de opinie realizat vreodată care analizează percepția influenței giganților mondiali din tehnologie asupra funcționării democrației în Europa. Rezultatele arată clar că cetățenii așteaptă acțiune", a spus Jean-Daniel Lévy, coordinatorul departamentului Opinie al Harris Interactive.

Sondajul a fost realizat între 24 și 30 august 2018 pe un eșantion reprezentativ de cetățeni din țările targetate.

Vezi și: Agenția Spațială Europeană organizează expoziția ''Zilele Industriei Spaţiale''

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel