Gherasimov schimbă prioritățile în Donbas: Rusia încetinește ofensiva la Bahmut și pregătește terenul la Avdiivka

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ritmul operațiunilor rusești în jurul lui Bakhmut încetinește, în schimb, trupele ruse încearcă probabil să lanseze o ofensivă în alte direcții, în special în regiunea Avdiivka, cred analiștii Institutului pentru Studiul Războiului.

Pe 15 martie, Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit al SUA, a declarat în timpul unei întâlniri online în format Rammstein că Federația Rusă a obținut „succese tactice mici” în zona Bahmut cu prețul unor pierderi uriașe. El a declarat că Forțele de Apărare ale Ucrainei îi rețin pe ruși în oraș și provoacă pierderi semnificative luptătorilor Wagner și armatei regulate ruse.

Încercările de a captura Bahmutul cu orice preț au forțat Rusia să concentreze forțele în această direcție. Armata rusă pare că își dă seama de hibele acestei manevre și a încetinit semnificativ ofensiva lângă Bahmut dar, în schimb, și-a concentrat eforturile pe desfășurarea de manevre în alte direcții, în special în zona Avdiiivka.

Experții ISW au subliniat că în zilele de 21 și 22 martie, trupele ruse au făcut progrese minore în sudul Bahmut, iar forțele ucrainene au efectuat contraatacuri la periferia de sud-vest și nord-vest a orașului.

De asemenea, Statul Major ucrainean a raportat pe 22 martie că potențialul ofensiv al trupelor rusești în zona Bahmut este în scădere. 

Totodată, Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că forțele ruse pierd din ritmul ofensivei în regiunea Bahmut, întrucât Ministerul Apărării al Federației Ruse redistribuie unități în alte direcții, lucru declarată și de către oficialii de la Casa Albă.

 

”Forțele ruse atrag mai multă forță de luptă în zona Avdiivka”

"Forțele ruse cresc în prezent ritmul operațiunilor ofensive în jurul Avdiivka pentru a încercui așezarea. Este posibil ca forțele ruse să facă acest lucru în detrimentul operațiunilor din jurul Bahmutului și al ofensivei din jurul Vuhledar, care a stagnat", spune raportul ISW.

Analiștii remarcă o schimbare de tactică de ultim moment: după ce militarii ruși ai Brigăzii 136 motorizată a Armatei 58 declaraseră anterior că sunt transferați în regiunea Vuhledar pentru operațiuni de asalt,  pe 21 martie, unul dintre bloggerii militari ruși a raportat că unitățile a Brigăzii 136 Puști Motorizate operează pe direcția Avdiivka.

Totuși, informațiile trebuie privite cu reținere din cauza situației foarte dinamice din teren.

„Această schimbare aparentă a locației, dacă nu este rezultatul distorsionării faptelor de către Rusia, indică probabil că trupele ruse au ales ca prioritate activarea operațiunilor din jurul Avdiivka, mai degrabă decât reluarea ofensivei de pe Vuhledar”, cred analiștii institutului.

 

Care ar putea fi evoluțiile?

 

William Taylor, diplomat american și fost ambasador al SUA în Ucraina, este convins că apărarea la Bahmut creează premisele pentru acțiuni decisive în războiul ruso-ucrainean. Potrivit datelor sale, informațiile occidentale semnalează că armata rusă nu are oportunități de acțiuni ofensive ulterioare și, prin urmare, invadatorii vor fi în curând în defensivă. Ucrainenii, întăriți de artileria occidentală și vehicule blindate, vor putea repeta succesul de anul trecut din Harkiv.

Dar situația din jurul orașului pare acum extrem de dificilă pentru Forțele Armate, arată NV.

În prezent, rușii, care au reușit să alunge forțele ucrainene din partea de nord-est Bahmutului, încearcă să pătrundă în centrul acesteia. Dacă inamicul ajunge acolo, va controla una dintre cele trei rute de aprovizionare ( T0513), care trece prin orașul Samisin.

„Dacă inamicul poate tăia arterele logistice, atunci va fi nevoie de retragerea trupelor, dar nu neapărat. În cazul capturării centrului Bahmut, dacă cel puțin una dintre rutele de aprovizionare va funcționa, este indicat să se continue apărarea granițelor de vest ale orașului”, crede Oleksandr Kovalenko, expert militar al grupului de Rezistență Informațională.

Experiența istorică dovedește, de asemenea, oportunitatea păstrării Bahmut. La urma urmei, unele orașe s-au transformat în adevărate cetăți, iar bătăliile pentru ele au devenit în cele din urmă puncte de cotitură sau i-au epuizat complet pe atacatori.

 

Rusia pare că pregătește terenul pentru direcții noi de ofensivă

 

ISW a subliniat că pe 19 martie, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Ucrainei, Oleksiy Dmytrashkivskyi, a declarat că trupele ruse au început să intensifice bombardamentele în zona Avdiivka.

„Se pare că forțele ruse atrag mai multă forță de luptă în zona Avdiivka, ceea ce le poate permite să-și mărească ritmul de înaintare, deși nicio operațiune ofensivă rusă în zonă nu a fost confirmată pe 22 martie”, a spus institutul.

ISW continuă să creadă că un avans al Rusiei ar putea forța forțele ucrainene să se retragă din Bahmut și/sau Avdiivka, dar această perspectivă nu pare probabilă în acest moment.

„Trupele ruse pot lansa sau intensifica operațiuni ofensive în direcții noi, dar aceste operațiuni, cel mai probabil, nu vor aduce rezultate tangibile, întrucât ofensiva generală de primăvară a Rusiei continuă să se apropie de punctul culminant”, au conchis experții institutului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel